Schwezoff kirúgta a Dohány utcai zsinagóga főrabbiját

A felmondás hátterében a zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos pályázat állhat. Fröhlich perelni fog, Schwezoff leváltására rendkívüli közgyűlést hívtak össze.

MNO
2015. 01. 05. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November végén nyomozás indult a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett az ügyben feljelentést. A BZSH ügyvezető igazgatója előzőleg szerződést bontott Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt., illetve az említett beléptető rendszert működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával, arra hivatkozva, hogy a kiszervezett beléptetésből kevesebb pénz folyt be a hitközséghez, mint amennyinek kellett volna.

A Magyar Nemzet hétfői száma arról írt, hogy a Dohány utcai zsinagóga beléptetőrendszerének pályáztatása és a rendszer üzemeltetésével járó több száz millió forintos haszon állhat a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója visszahívására tett újabb kísérlet hátterében.

Hétfő délután Schwezoff Dávid kommünikét adott ki, amit változtatás nélkül közlünk:

Mély megdöbbenéssel fogadtuk, hogy a Dohány utcai beléptetési rendszerrel kapcsolatosan többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előnyszerzése érdekében használják fel.

A mai napon felmondtam Dr. Frölich Róbert főrabbi és Frölich Katalin jogviszonyát.

Schwezoff Dávid
BZSH ügyvezető igazgató

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija és felesége közleményt adott ki hétfőn, melyből kiderül, hogy a főrabbi beperli a neki felmondó Schwezoff Dávidot, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatóját. A közlemény szerint Schwezoff Dávid mint a BZSH adminisztrációjáért felelős világi vezető jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. Hozzátették: a döntéssel „szemben is keresettel fognak élni az illetékes bíróságon”.

A felmondás hátterében szerintük az a visszahívási kezdeményezés áll, amelyet a BZSH ügyvezető igazgatójával szemben nyújtottak be a BZSH közgyűlésének küldöttei tavaly év végén és amelyet Frölich Róbert is aláírt. A Mazsihisz honlapján olvasható az a 25 képviselő által aláírt, 2014. december 16-án benyújtott indítvány, amelyben a BZSH képviselői rendkívüli közgyűlés tizenöt napon belüli összehívását és Schwezoff Dávid azonnali visszahívását kezdeményezik.

Frölich Róbert és felesége közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga „templomjáró közössége” hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Frölich Róbertet megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén.

Rendkívüli közgyűlésen dönt a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról január 15-én – olvasható a BZSH képviselő-testületi tagjainak szóló meghívóban. A meghívó szerint, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége juttatott el hétfő este az MTI-hez, a közgyűlésen titkos szavazással döntenek majd a BZSH ügyvezetőjének visszahívásáról.

A napirendi pontok között szerepel a „szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése”, valamint az ügyvezető igazgató kötelezése, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

A BZSH 2014. október 29-i közgyűlésén már szavazott az ügyvezető visszahívásáról, a szavazás akkor megerősítette tisztségében. Az októberi közgyűlés döntésének értelmében a visszahívást kezdeményező Tordai Péter kényszerült távozni elnöki székéből. A BZSH elnöki tisztsége azóta betöltetlen.

Schwezoff Dávidot a BZSH 2014. július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Megválasztása után derült ki róla, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.