Törvénysértő volt a házkutatás az Ökotársnál

A bíróság múlt pénteki határozatát az alapítvány juttatta el csütörtökön az MTI-hez.

MNO
2015. 01. 29. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határozatban az áll: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya tavaly szeptember 5-én rendelt el házkutatást az Ökotárs Alapítvány székhelyén és a civil szervezet igazgatója, Móra Veronika lakásán. Ekkor azonban hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás nem volt folyamatban – rögzíti a határozat. „Ennek folytán a kényszerintézkedés elrendelésének általános feltétele hiányzott, ezért a nyomozó hatóság határozata törvénysértő volt” – olvasható a dokumentumban.

Az alapítvány közleményében üdvözölte a bíróság döntését, ugyanakkor a szervezet aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda „egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre” Magyarországon. Azt írták: a jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg.

Hozzátették: elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tavaly szeptember 8-án tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában és a szervezet két munkatársának lakásán. Ennek során iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. A házkutatás ellen az érintettek – az alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor – panaszt tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.