Váczi: Nem lesz beruházás a zöldterület rovására

Marhaságok nyilatkozása helyett segíthetnének eltakarítani a fatörmeléket – javasolta az LMP-seknek Hegyvidék alpolgármestere.

VZ
2015. 01. 04. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegyvidék alpolgármestere az MTI-nek küldött és a politikus blogján is megtalálható közleményében úgy fogalmazott: nem lesz beépítés a területen, ellenben rendbe szeretnénk tenni a Budai Sport Hotelt, az Eötvös út végén található – a környéken élők által csak Rajk-villának hívott – régi önkormányzati épületet, és megoldást kell találnunk a Hotel Olimpia kilátástalan helyzetére is.

Váczi János azt írta: padokra, szemetesekre, öltözőkre, futó-, sífutó-, túra- és kerékpárpályákra, játszótérre, valamint rendezett közlekedésre, biztonságos parkolókra és térfigyelő kamerákra is szükség van a környéken. A részletes tervek elkészülte után helyi népszavazáson fogják a kerületben élők elmondani véleményüket arról, hogy mi történjen a Normafánál.

A Natura 2000 – az LMP közleményében szóvá tett – hatásvizsgálatára Váczi János úgy reagált: a hatásvizsgálat év végi bemutatása valóban elmaradt. „Úgy látszik, az LMP politikusainak nem tűnt fel, hogy a Normafánál természeti katasztrófával felérő jégtörés történt december első napjaiban. A jégkár során az erdő több ezer hektáron károsodott, sok helyen a Normafánál is, élet- és balesetveszélyessé váltak a fák. Az önkormányzat a Pilisi Parkerdő szakembereivel hetek óta a környék biztonságossá tételén dolgozik – írta.

„Az utcák, a járdák, a parkok és az erdős részeken levő jégtörés okozta kár elhárításában rengetegen segítettek, többek közt önkéntes civilek is (...), azonban én eddig egyetlen LMP-s képviselőt sem láttam a környéken, pedig a Normafa helyzetén akkor tudnának segíteni, ha egyszer feljönnének dolgozni, és mondjuk részt vennének a fatörmelék eltakarításában, ahelyett hogy minden valóságalapot nélkülöző marhaságokat nyilatkoznak a sajtónak” – zárta sorait Váczi János.

Az LMP szombati közleményében azt írta: a Natura 2000-es hatásvizsgálat több hónapos késése és „a befektetők igényeihez alkalmazkodó” megvalósíthatósági tanulmány azt mutatja, a Fidesz továbbra is sportcentrumot építene Budapest legértékesebb természetvédelmi területén. Hozzáfűzik, hogy a tervezett, „de hivatalosan tagadott” beruházás készülő, 3,5 milliárd forint értékű, munkálatokkal számoló megvalósíthatósági tanulmányában zöldterületek beépítése, sportlétesítmények kialakítása is szerepel.

A XII. kerületi önkormányzat kommunikációjában szereplő „fejlesztésekhez\", a turistautak, a játszótér és a kiszolgáló létesítmények felújításához ugyanakkor nincs szükség ekkora összegre. Az LMP szerint feltűnő, hogy több hónapja késik a kötelező Natura 2000 hatásvizsgálat, a zöld civilekkel folytatott egyeztetés pedig az érdemi konzultáció nélkül néhány alkalom után elhalt.

„Világosan látszik tehát, miért volt fontos az Orbán-kormánynak kivonni a Normafát a környezetvédelmi és építésügyi szabályozás alól. A főváros egyik legértékesebb természetvédelmi területéről fideszes szokás szerint titokban, a lakosság háta mögött, az embereket megtévesztve születnek magánérdekeket kiszolgáló döntések” – vélekedik a párt.

Mint írták, az LMP igyekszik megakadályozni minden természetkárosító átalakítást, beruházást a Normafánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.