Vadászlak épül Schwartz-pénzből?

Egy felerészben Schwartz Béla ajkai szocialista polgármester tulajdonában álló cég pályázott turisztikai célú támogatásra a beruházáshoz.

2015. 01. 29. 4:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűkebb pátriájában, Bakonypéterden a 200 négyzetméteres telken fekvő, 66 négyzetméteres szülői házat alakíttatja át vadászlakká Schwartz Béla (MSZP) ajkai polgármester cége, a Vackor Bt. A helyiek szerint állítólag még vadászati tárlat is nyílik majd az épületben. Úgy tudjuk, a városvezető Vackor Szállóra kereszteli a létesítményt, amelyben a hírek szerint több, fürdővel ellátott szoba, étterem, valamint kert is lesz szabadtéri kemencével. Az építkezés gőzerővel zajlik, információink szerint márciusig elkészül az épület.

A beruházás kivitelezője a városi tulajdonú AVÉP Ajkai Építőipari Kft. (amelynek elődje az AVA Városgazdálkodási Kft., illetve a Városgazdálkodási Vállalat).

A cég vezetője, Dukán László arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Vackor Bt. szerződést kötött a városi céggel, a munkálatokról még „elektronikus munkanaplót is vezettek”. Az AVÉP honlapján az aktuális projektek között nem szerepel a Vackor Szálló, csak egy társasház építése az ajkai városligetben. Érdekesség: ha a várost el is hagyta a cég, a megyehatárt még sohasem lépte át, ezért is meglepő a Bakonypéterden végzett beruházás. Dukán László azt is elmondta, a költségek 20 millió forint felettiek.

Megtudtuk, hogy a Vackor Bt. a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik pályázatán indult. Az MVH tájékoztatása szerint beruházás célú támogatások esetén a támogatási határozatban jóváhagyott támogatási összeg kifizetése utófinanszírozással történik. Az ügyfél saját forrásból valósítja meg a támogatással érintett beruházást vagy annak egy részét, ezáltal a saját nevében szerez tulajdonjogot a megvalósított beruházási tételeken, majd a saját nevére szóló pénzügyileg rendezett számviteli bizonylatokkal, illetve a jogszabályok által előírt egyéb dokumentumokkal a birtokában kifizetési kérelmet nyújt be, amelynek elbírálása után kifizetik az elszámolható kiadásokra vonatkozó támogatási összeget.

– Az ügyfél rendelkezik Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatási határozattal, azonban kifizetési kérelmet még nem nyújtott be – közölte érdeklődésünkre az MVH sajtóosztálya. Ha ez így van, a Vackornak saját finanszírozásban kellett állnia a költségeket, az Opten cégtár szerint viszont a Vackor Bt. 2013-ban befektetett eszközre nagyjából ötmilliót költött, kötelezettségei azonban ennél magasabbak; adózott eredménye pedig alig volt több félmillió forintnál.

Lehetőség még a finanszírozásra, ha hitelt vett fel a cég vagy tagi kölcsönt biztosítanak a tulajdonosok (a másik tulajdonos a polgármester felesége). Nos, Schwartz 2010-ben kitöltött országgyűlési vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatából kiindulva a városvezetőnek 6,7 milliós lakáshitel-tartozáson kívül volt egy 600 ezer forintos életbiztosítása és egymillió forint készpénze, ugyanannyi pénzintézeti számlakövetelés mellett. Nyolcvan százalékban tulajdonosa a Sy-Murg Kft.-nek, egyéb jelentős vagyontárggyal, megtakarítással nem rendelkezett. A polgármester jövedelme 2014-ben az önkormányzati törvény szerint legfeljebb bruttó 523 350 forint lehetett (igaz, több cégben is felügyelőbizottsági tag).

Schwartz egyébként az egész világot bejárta már vadakat űzve; Dukán László, az AVÉP igazgatója pedig annak a Fekete István Vadásztársaságnak az elnöke, amelynek tagja a polgármester is. Az AVÉP felügyelőbizottságában pedig az Opten szerint ott találjuk azt a Pék Lászlót, akivel Schwartz nemrég a vádlottak padján ült abban a büntetőperben, amelyben a városvezetőre jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és zsarolás miatt kért az ügyész letöltendő szabadságvesztést. A városvezetőt első fokon felmentették.

Többször is kerestük Schwartz Bélát az elmúlt napokban: telefonját nem vette fel, levélben feltett kérdéseinkre pedig nem válaszolt. Érdeklődtünk a helyi ellenzéknél is, ám a fideszes képviselők nem kívánták kommentálni a hírt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.