A NAV is ellenőrzi a pénzköltést

Feljelentéskiegészítést rendeltek el a Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt.

Borsodi–Horváth
2015. 02. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint hivatali visszaélés bűntett vonatkozásában elutasították Hadházy Ákos (LMP) feljelentését, amelyet a Híd a munka világába program pénzeinek felhasználása miatt tett. Ugyanakkor költségvetési csalás gyanúja miatt nem kizárt, hogy nyomozás indul, ugyanis a hatóság feljelentéskiegészítést rendelt el, amivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóság központi nyomozó főosztályát bízta meg. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: a kiegészítés határideje tizenöt nap, ami egyszer meghosszabbítható. Ez alapján nem kizárt, hogy egy hónapon belül nyomozás indul az ügyben.

Az Index múlt szerdán írt arról, hogy a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult Híd a munka világába nevű programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt. Állításuk szerint a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel, és a kialakuló botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát. Utóbbi korábban az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke volt, most pedig többek között a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke.

Megírtuk, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot az ORÖ vitatott pénzköltései miatt. Ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. Az ellenőrzés alapján döntenek majd a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik. Hozzátették:  az ellenőrzés célja, hogy az ORÖ által benyújtott elszámolás ellenőrzése a kifizetés előtt megtörténjen. Utóbbi azért is meglepő, mert korábban a Miniszterelnökség éppen azért zárkózott el az ellenőrzéstől, mert a fejlesztési pénzek útját csak a program befejezése után kívánták ellenőrizni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium uniós forrásokat vizsgáló szervezete, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság is azt közölte: nem ellenőrizték a program forrásainak felhasználását, ugyanakkor elmondták, nem kizárt, hogy vizsgálódni fognak. A szervezet ugyanis szúrópróbaszerűen választja ki a programokat, amelyeket ellenőriz, de az erre vonatkozó 2015-ös tervet még nem határozták meg.

Miközben folynak a vizsgálatok, Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda lapunknak korábban tett nyilatkozatának megfelelően szervezi a tüntetést a botrány miatt. A változás annyi, hogy a megmozdulást nem Miskolcon, hanem a fővárosban, a Parlament előtt tartják majd. – Sok megyei vajda megkeresett, és jelezte, hogy csatlakozik a tüntetésünkhöz, és hozza a cigányokat. Arra jutottunk azonban, hogy néhány héten belül rögtön a fővárosi Kossuth téren tiltakozunk, és petíciót kívánunk majd átadni Farkas Flóriánnak. Még polgármesterek is megkerestek, és a támogatásukról biztosítottak. Azt mondták, hogy az ORÖ cserbenhagyta a romákat, ezért egyetértenek az akciónkkal – mutatott rá Lakatos Attila, aki szerint nagyon sok cigány érkezhet majd az országból a budapesti tüntetésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.