A szocialista csatárlánc felsorakozott Thürmerékkel szemben

Piacon, plázában és kocsmában kerestük a biztos győztest, de még nem találjuk.

Tompos Ádám
2015. 02. 21. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félbetépett Gertsmár-plakátok és Ferenc pápa korrupcióellenes kijelentésével felfrissített Karancsi-hirdetések mellett botorkáltunk, amikor kicsit előttünk feltűnt Kész Zoltán. Meg sem lepődtünk, hogy a piac irányába tart, de mivel egyre több vörös széldzsekissel fogott kezet útközben, azon sem csodálkozunk, hogy megállt félúton. Itt ugyanis a teljes MSZP-elnökség fogadta, egyedül Tóbiás József volt igazoltan távol.

Tompos Ádám kollégánk péntek óta a helyszínről követi az eseményeket, és a választás napjáig tudósít. Kövesse velünk a veszprémi eseményeket!

 

A Magyar Nemzet megszólaltatta az időközi országgyűlésiképviselő-választás minden indulóját, az interjúkat ide kattintva olvashatja el.

Itt Gőgös Zoltán tartott is egy gyors sajtótájékoztatót, aminek legerősebb kijelentése az volt, hogy déli szél fúj. A szoci agrárpolitikus elmagyarázta, hogy a helyiek tudják, hogy ez mit jelent: vihar jön. Méghozzá olyan, ami Gőgös szerint leviszi majd a Fidesz házának a tetejét. Bemutatta pártja tapolcai jelöltjét, (ismert: a szomszédos választási körzetben Lasztovicza Jenő halála miatt írtak ki áprilisra időközi választást – a szerk.), majd útnak indította pártja háromszáz aktivistáját. Egy szemüveges, őszes úrral szóba is elegyedtünk. Megkértük, érveljen nekünk Kész mellett, mintha veszprémiek lennénk. Az úr elbizonytalanodott, és közölte, hogy ő vendég, Budapestről érkezett. Egy határozott hölgy sietett a segítségére, és közölte: ők nem meggyőzni, vagy ahogy ő fogalmazott, agitálni jöttek. Ők jelen vannak.

Veszprém sétálóutcájára érve az aktivistákkal már a Munkáspárt és a Jobbik egymással szemközt felállított standjába botlunk, egyértelműen a kucsmás, bőrkabátos kádárista aktivista a rámenősebb. Nem is kértük, úgy kapjuk a szórólapot, valamint az információt, hogy hamarosan itt lesz a „jelölt úr és az elnök úr is”. És valóban: jön a piac felől Szentpáli Kolos helyi jelölt és Thürmer Gyula, velük szemben a szocialista csatárlánc, Kökény Mihály, Horváth Csaba, Molnár Zsolt, Gőgös Zoltán, akitől kapunk is egy tollat, hogy legyen mivel holnap behúzni az ikszet. A piacra érkezve még kapunk három Kész-tollat és négy Kész-szórólapot, valamint mindegyikhez egy kedves és udvarias buzdítást, hogy kire szavazzunk vasárnap.

Volt egy előzetes információm arról, hogy Némedi Lajos kormánypárti jelölt a piacon lesz szombaton, de nem találjuk: a narancs a zöldségesnél tornyosul, a háttérben feltűnő narancssárga széldzsekiket pedig nem aktivisták, hanem az utcaseprők viselik. „Nem kell úgy jelen lenniük. A Némedi nagyon be van ágyazva, és különben is, ők a médiában nyomulnak” – magyarázza a helyi viszonyokat jól ismerő forrásunk. Erős itt a Fidesz, teszi hozzá, szerinte két dolog lehet döntő tényező: hogy mennyire akarnak az emberek beleszólni az országos viszonyokba, és hogy a zongoracipelő Némedi mennyire tud a helyben nagyon népszerű Navracsics Tibor nyomába lépni. „Navracsics három dolgot ígért, de azt betartotta. Nyolcas főút, új szponzor a kézilabdacsapatnak és elefánt az állatkertbe. Ez utóbbi piszlicsáré ügynek tűnik, de a helyieknek ez igenis fontos” – magyarázza emberünk.

A piac egyik oldalán az LMP kampányol, a másik oldalán pedig egy utcára nyíló kocsma van, itt épp arról megy a vita, hogy elér-e valamit Némedi Lajos a hűtőmágnesekkel. Bekapcsolódunk a beszélgetésbe, egy huszárbajszú úr félreteszi kisfröccsét és úgy kezd panaszkodni: ő már hatvannyolc éves és már tavaly is nagyon unta a három választást, ezért ez a negyedik sem hiányzott neki. „A mi pénzünkből megy ez is, ahogy abból jött ide a Merkel meg a Putyin is” – sorolja szomorúan. Azt még épp el tudja mondani, hogy szerinte a kormánypárti jelölt fog nyerni, majd a pohara felé nyúl, amikor megérkeznek a szocialista aktivisták a tollakkal és a szórólapokkal.

A szabad piac másik főhadiszállása, a pláza felé vesszük az irányt, 20 méterenként leszünk gazdagabbak egy-egy Kész-tollal. Mikor jelezzük, hogy holnap mi nem tudunk élni demokratikus alapjogunkkal, lévén a fővárosból érkeztünk, a következő vidám választ kapjuk: „Nem baj, mi is onnan jöttünk.” A plázában is kapunk tollat, itt egy kicsit elbeszélgetünk az aktivistákkal is, kihasználván, hogy se ismert arc, se a jelölt nincs a közelben, úgyhogy így garantáltan a terepről és nem a központból kapunk közleményízű nyilatkozatot. Nem is csalódunk: az elszánt kampánymunkás a visszajelzések alapján kerek perec kijelenti, hogy Kész fog nyerni.

Az ő verziója ugyanis az, hogy a fideszes passzivitás nem taktikai húzás, hanem a fásultság jele, ebből pedig azt a következtetést vonja le, hogy a helyben hagyományosan a Fidesz mögött álló visszafogott jobboldaliak nem fognak elmenni szavazni. Társa ehhez csak annyit fűz hozzá, ez egy nagyon jó közvélemény-kutatás is lesz, hiszen a szóban forgó körzetben ott van ugye egy sokszínű, megyei jogú város, és több falu is. Elbúcsúzunk és ekkor akad egy kis időm, hogy megnézzem végre Kész szórólapját: természetesen a sokat idézett, sokaknak már-már gyanús közvélemény-kutatás adatai szerepelnek rajta.

Schiffer András, az LMP társelnöke szombati veszprémi sajtótájékoztatóján azt mondta, ha vasárnap a választók támogatják pártja jelöltjét, Gerstmár Ferencet, ezzel azt fejezik ki, hogy nemet mondanak az Orbán-kormány politikájára. Hozzátette: 2010 és 2014 között az Orbán-kormány lebontotta a jogállamot, az egykulcsos adó révén pedig sok milliárdot loptak ki az emberek zsebéből, miközben megkurtították a munkavállalók jogait is. Ebben a helyzetben egy ellenzéki szavazó nem voksolhat olyan jelöltre, mint amilyen Kész Zoltán, aki az egykulcsos adórendszer híve, tagadja az általános választójogot, privatizálni akarja az úthálózatot és az egészségügyet – fogalmazott a társelnök. Gerstmár Ferenc viszont lehetőséget kínál arra, hogy a becsapott baloldali szavazók olyan képviselőt válasszanak, aki nemet mond a magyar nép többségét elszegényítő gazdaság- és társadalompolitikára – tette hozzá. A társelnök arról is beszélt, hogy a veszprémi választás tétje nem a kétharmados többség, hiszen az majd a tapolcai voksoláson fog eldőlni, Veszprémben annak a kifejezésére van lehetőségük a szavazóknak, hogy elegük van a régi pártokból, amelyek az elmúlt 25 évben zsákutcába juttatták az országot.

 

Thürmer Gyula a párt szombat délelőtti veszprémi kampányzáró rendezvényén kijelentette: hiányoznak az Országgyűlésből a múlthoz nem kötődő fiatalok és a dolgozó emberek képviselői. Ezért jelölték Szentpáli Kolost, aki a fiatal dolgozó generáció képviselője. A jelölt „olyan nemzedék képviselője, amely még emlékezhet valamire a szocialista korszakból, de a szocializmusról nem úgy gondolkodik, hogy ott minden rossz volt, hanem megérti azt, hogy volt jó is és rossz is, és nekünk, dolgozó embereknek több volt benne a jó” – mondta Thürmer Gyula. A Munkáspárt azt szeretné, hogy az embereknek biztos jövedelmük és megélhetésük legyen – közölte a párt elnöke. „Ma már a minimálbérnek legalább kétszázezer forintnak kellene lennie, és nem nyugodhatunk bele abba, hogy százötezer forintos minimálbér tartja el az országot” – mondta. Szentpáli Kolos, a Munkáspárt veszprémi időközi választáson induló jelöltje azt kérte a választópolgároktól, adjanak esélyt neki, hogy „együtt küzdhessenek egy jobb jövőért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.