Elfogadták az egészségügyi ágazati stratégiát

A kormány elfogadta az „Egészséges Magyarország 2014–2020” egészségügyi ágazati stratégiát – olvasható a Magyar Közlöny kedden megjelent számában.

MNO
2015. 02. 11. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel összefüggésben a kormány arra kéri az emberi erőforrások miniszterét és a megvalósításban érintett többi minisztert, hogy a stratégiában meghatározott célok elérését szolgáló eszközöket építsék be szakpolitikai tevékenységeikbe és tegyék meg az e célok eléréséhez szükséges intézkedéseket.

A tavaly év végén közzétett anyag szerint a kormány elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett, egyik legfontosabb célkitűzése, hogy folyamatosan javuljon a lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontos kormányzati cél a betegek gyógyulási esélyeinek javítása. Ezért vette a kabinet állami fenntartásba az eladósodott egészségügyi intézmények többségét, ami a dokumentum szerint garanciát jelent a hatékonyabb, hosszú távon is biztonságos működésre.

A dokumentumban megfogalmazták a következő időszak általános ágazati célkitűzéseit, ezek közé tartozik egyebek mellett, hogy 2020-ra két évvel növekedjen a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma, 2022-re pedig elérje az EU-átlagot. A születéskor várható élettartam nők esetében 78,3 évről 80 évre és férfiak esetében 70,3 évről 72 évre emelkedjen, valamint 10 százalékkal csökkenjen a halálozási arány. Az anyag szerint további fontos cél, hogy erősödjön és érvényesülni tudjon az egyéni felelősségvállalás az egészségmegőrzésben, valamint csökkenjen az ország egyes területei között a lakosság egészségi állapotában tapasztalható különbség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.