Juhász és Karácsony zavaros pénzügyei

Hiába adták le időre vagyonnyilatkozataikat az egykori pártszövetségesek, egyre több a kérdőjel.

Bákonyi Ádám
2015. 02. 04. 4:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évnyi homály fedi Juhász Péter, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnökének anyagi helyzetét. Legalábbis ez derül ki a lapunk megkeresésére adott válaszból, amely szerint „Juhász Pétert társelnöki feladatainak ellátásáért részesíti havi jövedelemben az Együtt, amelynek forrása a pártnak járó állami támogatás”. Ez azért érdekes fejlemény, mert a politikus csak a most leadott vagyonnyilatkozatában tüntette fel a pártjától kapott havi 306 ezer forintos fizetését, noha már a megalakulás, azaz 2013 júliusa óta társelnöke az Együttnek.

A Magyar Nemzet novemberben számolt be arról, hogy az Együtt belvárosi önkormányzati képviselőjének először beadott vagyonnyilatkozata szerint se foglalkozása, se jövedelme, se ingatlana, se ingósága, se megtakarítása nem volt, ellenben 250 ezer forinttal tartozott pénzintézetnek, illetve 5,5 millió forinttal magánszemélyeknek. Juhász ekkor lapunknak azt mondta: a választásig pártjától csak költségtérítést, jövedelmet viszont a Haza és Haladás Egyesülettől kapott.

A hiányos vagyonnyilatkozatot később még további három alkalommal kényszerült módosítani. Ellene az illetékes önkormányzati bizottság eljárást is kezdeményezett. A javított nyilatkozat, ahogy a mostani is, tartalmazza Juhász XIII. kerületben bérelt 97 négyzetméteres lakását, három kisharsányi telkét és négy résztulajdonában álló cégét. Tartozása 5,9 millió forint, viszont az idei nyilatkozatában előbb „vele közös háztartásban élőként” tüntette fel élettársát és három gyermekét, de a leadott papírról „kiretusálta” őket.

Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere egykori pártszövetségeséhez hasonlóan szinte nincstelenként mutatta be magát tavaly novemberben, és ez az állapot nem változott új vagyonnyilatkozatában sem. A dokumentumok szerint neki még bérelt lakása sincs, nemhogy autója. Havonta közel 750 ezres polgármesteri fizetésén kívül csak 370 ezer forint értékű életbiztosítása van.

Az átláthatóságot hirdető politikus három hónap alatt 500 ezer forintot takarított meg, így 3,5 millió forintnyi készpénze azért mégis akad. Tavaly júniusban még felerészben volt egy bt.-je, aminek üzletvezetője is volt. A bt.-ből mára kiszállt, de a korábban jelzettek szerint „vele közös háztartásban élő” cég- és élettársát, valamint két gyermekét ő sem tüntette fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.