Kész Zoltán megtévesztette a választókat?

Az NVB szerint a baloldali pártok által támogatott független jelölt kijelentése valótlan tényállításnak minősül.

MNO
2015. 02. 12. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület azért marasztalta el Kész Zoltánt, mert a jelölt azt állította, hogy a Fidesznek valójában tizenegy jelöltje van az időközi választáson, csak „különböző mezben”. Az NVB szerint ez nem politikai véleménynyilvánításnak, hanem valótlan tényállításnak minősül, ezért marasztalta el a jelöltet.

Az ügyben másodfokon eljáró NVB egyhangúlag hozta meg a további jogsértéstől eltiltó határozatát.

A kifogást a Magyar Munkáspárt nyújtotta be a Veszprém megyei 1-es számú választókerületi bizottsághoz, de ott elutasították a beadványát, arra hivatkozva, hogy állítása alátámasztására nem csatolt bizonyítékot, azaz nem küldte meg a Kész Zoltántól idézett szöveg hangfelvételét.

A kifogást másodfokon tárgyaló NVB szerint azonban a beadványozó megfelelő bizonyítékot mellékelt, hiszen az idézett szöveget is megküldte, valamint megjelölte, hogy az interneten hol érhető el.

Az NVB tagjai a döntés előtt megtekintették a felvételt, amelyen Kész Zoltán egy február elsejei demonstráción a Parlament előtt egyebek mellett azt mondta: „tizenkét jelölt indul a választáson, a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben. Kamujelöltekkel és az ellenzéki szavazók megosztásával és készülő kalandorokkal állt fel a fideszes csapat.”

Az NVB határozata szerint Kész Zoltán kijelentése „valótlan ténymegállapítást tartalmaz, ezért megsértette a választási eljárásról szóló törvényt”, konkrétan a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási eljárási alapelveit.

A határozattal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az NVB-n keresztül a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.