Kész Zoltán nem Merkelre várna

Angela Merkel német kancellár látogatásához időzítve kormányellenes tüntetést tartottak a Parlament előtt.

MNO
2015. 02. 01. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoportok szervezték a fővárosi demonstrációt, méghozzá azért, hogy amikor Budapestre jön Angela Merkel, akkor lássa, Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal. 14 ezren jelezték a Facebookon, hogy részt vesznek az eseményen, négy óra körül meg is telt a Kossuth tér Parlament előtti része, az ATV szerint 5-6 ezren, az Index szerint ennél kevesebben voltak jelen nagy rendőri készültség mellett. A tér egyik sarkában kordonnal körbekerített területen egy maroknyi EU-ellenes, árpádsávos zászlókat lobogtató csoport demonstrált.

A tüntetők célja Orbán Viktor leváltása és a korrupció megszüntetése volt. Azért nem hétfőn, a német kancellár látogatásának napján tartották az eseményt, mivel úgy vélik, munkaidőben kevesen tudtak volna elmenni egy demonstrációra.

A tüntetésen felszólalt többek között Kész Zoltán, a baloldali kis pártok által támogatott veszprémi független képviselőjelölt, Heller Ágnes filozófus és Hammer Ferenc médiakutató is. A tüntetés műsorvezetője az MSZP-s kötődésű, korábban az internetadó elleni tüntetéseket szervező Gulyás Balázs volt.

Kész Zoltán szerint a Fidesz már a múlt, Merkel látogatásával kapcsolatban pedig azt mondta, nem a német kancellár zavarja el Orbán Viktor, hanem a veszprémi szavazók bonthatják meg a kétharmadot a február 22-i időközi országgyűlési képviselő-választáson. Azt mondta, hogy van remény, a Fidesz a múlté, és hogy a jelenlegi rendszert már csak pár korrupt ügyész és az adóhatóság tartja életben.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint azt a rendszert, amelyet Orbán Viktor és a haverjai csinálnak, meg kell buktatni. Heller Ágnes a sajtószabadságért, jogbiztonságért és egyetemi autonómiáért, szavai szerint egy „normális Magyarországért” szólalt fel, Hammer Ferenc pedig meglehetősen hangos felszólalásában azt kérte a demokratikus pártok képviselőitől, hogy végre legyenek politikusok. Vajda Zoltán, a 60 ezren a magánnyugdíjukért elnevezésű Facebook-csoport aktivistája azt mondta: nem akarják a rendszerváltás óta eltelt 25 évet elfelejteni, de céljuk, hogy egy új magyar köztársaságot hozzanak létre.

Gulyás Balázs műsorvezető szerint Orbán Viktor kiszolgáltatja Putyinnak az országot, és hangsúlyozta, hogy a demonstrációk hatására a hatalom már számos ponton meghátrált.

A résztvevők európai uniós és nemzeti színű zászlókat lobogtattak, illetve olyan nemzeti színű zászlókat, amelynek közepén az EU 12 csillagja volt látható. Magasba tartott transzparenseiken „Ne lopj, ne csalj, ne hazudj, mert a kormány nem tűri a konkurenciát” és más hasonló feliratok voltak olvashatók. A tömeg részéről felharsant az „Orbán, takarodj” és az „Európa” skandálás is, és DK-s zászlók is feltűntek.

A fővárosi tüntetés negyed hat körül ért véget.

A budapesti megmozduláshoz csatlakozva több megyeszékhelyen és nagyvárosban, valamint külföldi helyszíneken is tüntettek.

Békéscsabán mintegy száz résztvevő volt jelen a demonstráción. A kifeszített magyar zászló előtt nyolc felszólaló, köztük MSZP-s és liberális politikusok tartottak rövid beszédet, amelyben a szegénység növekedését, a szociális jellegű támogatások megszüntetését, illetve szigorítását emlegették fel.

Székesfehérváron a városháza előtti téren mintegy kétszázan gyűltek össze. A háromnegyed órás megmozduláson ott voltak az MSZP, a DK és az Együtt – A Korszakváltók Pártja helyi politikusai, illetve a devizahitelesek székesfehérvári csoportjának képviselői is.

Korábban több német lap is foglalkozott Merkel budapesti látogatásának belpolitikai vetületével, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung szerzője is azt emelte ki, Merkel valószínűleg tartózkodik majd a magyar belpolitikai jellegű kritikáktól, mikor találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, hiába várja ezt a balliberális ellenzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.