KKM: Magyarország elítéli a jordán pilóta kivégzését

A tárcánál kiemelték: Jordánia a szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelem regionális és nemzetközi frontországa.

MNO
2015. 02. 04. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcánál kiemelték: Jordánia a szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelem regionális és nemzetközi frontországa. Elkötelezettsége példamutató „a nemzetközi biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyek feltartóztatásáért kifejtett helyi és világméretű összefogásban” – fogalmaztak. Hangsúlyozták: Magyarország támogatja Jordániát a krízis kezelésében.

A 26 éves pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután vadászgépe lezuhant. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az IÁ hadállásai ellen. A jordániai állami televízió keddi jelentése szerint még január 3-án meggyilkolták a szélsőségesek.

Megölésével a dzsihadisták feltehetőleg azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító jordániai kormány lépjen ki az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalícióból. A bestiális gyilkosság azonban az ellenkező hatást váltotta ki: Jordániában válaszul felakasztottak két dzsihadistát. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat az országa által vallott értékek védelmében zajlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.