Közel ezren próbálkoztak egy nap alatt a határon

940-en akadtak fent a hálón vasárnap.

MNO
2015. 02. 09. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenti Szabolcs közölte, a határsértők közül 880 koszovói, 41 afgán, 8 kongói, 6 szír, egy-egy pedig ghánai, illetve nigériai állampolgárnak vallotta magát.

A legnagyobb csoportot dél körül fogták el Ásotthalom külterületén, ott 89 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt – tudatta a százados.

A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

A pristinai német nagykövetség figyelmeztette Berlint, hogy még magasabbra emelkedhet a koszovói menekültek hulláma Németországban, és a helyzet kezeléséhez gyors és látványos hatósági intézkedésekre van szükség – írta a Bild am Sonntag.

Magyarországon is központi téma lett az utóbbi hetekben a menekültek kérdése. Orbán Viktor először Párizsban, a Charlie Hebdo hetilap elleni merénylet után beszélt arról a köztelevíziónak, hogy Magyarország nem kíván menedéket nyújtani a gazdasági menekülteknek. A miniszterelnök a Fidesz mezőkövesdi frakcióülésén azt mondta, hogy a megélhetési bevándorlást nullára kell szorítani, „be kell reteszelni Magyarország ajtaját”, egyetlen megélhetési bevándorlóra sincs szükség.

 

Vasárnap hajnali fél öttől 121 koszovói menekültet tartóztattak fel a rendőrök a Keleti pályaudvaron. Az érintettek a magyarországi menekülttáborokból akartak Nyugatra, főleg Bécsbe és Münchenbe távozni vonattal. A rendőrök 1022 határsértővel szemben intézkedtek szombaton Csongrád megye déli részén, de Győr-Moson-Sopronban is előállítottak 29 külföldit.

 

Hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal; akkor összesen 330 koszovói állampolgárral szemben intézkedtek. Idén év eleje óta közel 14 ezer menedékjogot kérőt regisztráltak már, közülük 10 ezren koszovóiak – közölte kedden a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója.

 

Szigorodik Ausztriában a menekültügyi eljárás, gyorsabban kell lefolytatni és nem lehet majd halasztást kérni, az osztrák belügyminiszter július elsején akarja életbe léptetni az új intézkedéscsomagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.