Közel hetven egyházi intézmény újul meg

A kormány összesen 1,3 millió forinttal támogatja az épületek renoválását.

MA
2015. 02. 11. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón Soltész Miklós a budapesti intézmények közül kiemelte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bem rakparti épületét, amelynek külseje 180 millió forintból fog megújulni. Nagyságrendileg ugyanekkora összeggel támogatja kormány a Belvárosi plébániatemplom belső felújítását, valamint a Regnum Marianum közel százéves Damjanich utcai épületnek renoválását.

Az államtitkár a nyertes vidéki pályázatok közül szólt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn a 17. században épült ferences kolostor templomáról, amelynek felújítását műemlékvédelmi és hitéleti szempontból egyaránt fontosnak nevezte. Megemlítette a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskolát is, amely több mint 20 millió forintot kapott, hozzátéve, hogy az intézmény az ott élő szegény, rászoruló gyermekek életét segíti, emellett pedig közösségi teret ad a vallásos nevelés számára.

Soltész Miklós ismertette: a pályázaton tíz határon túli szervezetet nyert, összesen mintegy 190 millió forintot. A nyertes pályázatok között szerepel a kassai dóm, az érsekújvári katolikus templom és a csíksomlyói zarándokhely, amelynek felújítása minden magyar ember számára fontos – hangsúlyozta a politikus.

Az államtitkár kitért arra is, hogy négy évvel ezelőtt, amikor a második Orbán-kormány elkezdte működését, nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy felújítsák azokat az egyházi épületeket, amelyek korábban nem kaptak támogatást. A kabinet ezért rendkívüli és évente visszatérő pályázatokkal igyekszik segíteni ezeknek az intézményeknek a megújulását. Idén összesen kétmilliárd forinttal támogatják a különböző egyházi intézményeket: iskolákat, valamint egészségügyi és szociális intézményeket. Ezen felül ítélték most oda az összesen 1,3 milliárd forintnyi támogatást – mondta.

Nem csupán hitéleti támogatásról van szó, hiszen ezek az intézmények nemcsak a hívőket szolgálják, hanem nem hívő szegény, elesett embereket ápolnak, gyermekeket nevelnek, a belvárosi épületek megújítása pedig turisztikai szempontból is fontos – hangsúlyozta az államtitkár.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke hangsúlyozta: a Bem rakparton álló épületet, amelyben a szeretetszolgálat időseket és hajléktalanokat ápol, négyszáz évvel ezelőtt építtették a Budára érkező Erzsébet-apácák. Az épületben a rend 1950-es feloszlatásáig szegény betegeket ápoltak. A rendszerváltozás idején a szeretetszolgálat vállalta ezt a szolgálatot, azóta gondozzák munkatársai azokat az embereket, „akik senkinek nem kellettek” – mondta.

Úgy fogalmazott: ez az épület sokaknak feltűnt, sokan szerették volna más célokra használni, de ő „makacsul ragaszkodott” az apácák örökségéhez, akik azt mondták: amíg ez az épület áll, addig a szegény betegeket kell hogy szolgálja.

A szeretetszolgálat elnöke hozzátette, hogy a vállalt küldetés során az épület belsejében igyekeztek emberekhez méltó körülményeket teremteni, a külső felújításra azonban egészen mostanáig nem volt lehetőségük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.