Már csak pár napig lehet jelentkezni a középiskolákba

A jelentkezési lapokat és a tanulói adatlapot ajánlott küldeményként célszerű postára adni.

MA
2015. 02. 10. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A középfokú felvételi eljárásban a 8. évfolyamot befejezők közül a gimnázium, a szakközépiskola és a szakiskola 9. évfolyamára jelentkezők (beleértve a gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák előkészítő évfolyamait is) és a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumi osztályokba jelentkezők (közte a gimnáziumok nyelvi előkészítő évfolyamára pályázók) vesznek részt.

Az általános iskola 8. évfolyamán tanulók felvételi lapjainak kitöltését az általános iskola szervezi meg. A felvételi lapokat az általános iskola a kitöltésükhöz szükséges adatok begyűjtése, ellenőrzése és rögzítése után a Középfokú Iskolák Felvételi Információs Rendszere (KIFIR) elektronikus adatlapkitöltő rendszerben állítja elő az intézmény, és a jelentkezési lapokat megküldi a felvételt hirdető középfokú iskolákba, a tanulói adatlapot pedig a felvételi központba – írta közleményében a hivatal.

A jogszabályi előírások lehetővé teszik, hogy a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők maguk küldjék meg a jelentkezési lapjukat közvetlenül a megjelölt gimnáziumokba, a tanulói adatlapjukat pedig a felvételi központba. A szülő kérése alapján az általános iskola is megszervezheti a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők felvételi lapjainak kitöltését és továbbítását, és ebben az esetben szintén a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszeren keresztül történik a folyamat.

Ha a 8 vagy 6 évfolyamos gimnáziumokba jelentkező a felvételit önállóan intézi, akkor az internetről kizárólag a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi, illetve a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem álló, 9. évfolyamra jelentkező tanulók esetében használható dokumentumcsomagot töltheti le, és küldheti meg kitöltött jelentkezési lapját közvetlenül a középfokú iskolákba. Ezzel párhuzamosan a tanulói adatlapot is meg kell küldenie a felvételi központba. Esetükben a kitöltés után a nyomtatványokat nem kell hitelesíttetni a tanuló általános iskolájával.

Ha a jelentkező nem jár magyarországi általános iskolába (például külföldi állampolgár), akkor egyéni jelentkezőként, szintén a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumi, illetve a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem álló, 9. évfolyamra jelentkező tanulók esetében használható dokumentumcsomagot töltheti le, és küldheti meg kitöltött jelentkezési lapját közvetlenül a középfokú iskolákba. Ezzel párhuzamosan a tanulói adatlapot is meg kell küldenie a felvételi központba. A jelentkezési lapokat és a tanulói adatlapot ajánlott küldeményként célszerű postára adni.

A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2014/2015. tanév) cím alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.