Már élesben működik az útdíj

Az átalakítás eredményessége egy teljes év üzemelési tapasztalatai alapján mérhető fel.

HZS
2015. 02. 05. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFM azokra a csütörtöki, a Magyar Hírlapban és a Népszabadságban megjelent hírekre reagált, amelyek szerint a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) több variációt dolgozott ki tavaly áprilisra az útdíjrendszer módosítására, de a kormány a javaslatok többségét elvetette.

A fejlesztési tárca közleményében kiemeli: a kabinet a szakmai megalapozó tanulmányok egyes javaslatait, például a teljes hálózati kiterjesztést elvetette. Az elfogadott változtatások alapvető célja az volt, hogy a gyorsforgalmi utak használatát országosan egységes feltételekkel, a korábbinál több autós számára, olcsóbban tegyék elérhetővé.

Az átalakítás eredményessége megalapozottan egy teljes év üzemelési tapasztalatai alapján mérhető fel – hangsúlyozza az NFM. Közölték, az ismert értékesítési adatok szerint az új keretek az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben ösztönzik az autósokat a gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb gyorsforgalmi utak településeket tehermentesítő használatára.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) adatai szerint januárban összesen 1,44 millió matricát értékesítettek, ebből éves 220 ezer, havi 92 ezer, tíznapos 510 ezer volt, a többit a megyei matricák tették ki. A megyei matricák ellenértékeként több mint 3 milliárd forint folyt be a NÚSZ-hoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.