Megélhetési bevándorlás: riasztó a januári adat

Minél előbb dönteni kell a megélhetési bevándorlás visszaszorítását szolgáló lépésekről – mondta Rogán Antal.

MA
2015. 02. 04. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus sajtótájékoztatóján indoklásul azt mondta: már az elmúlt két évben is jelentősen megnőtt a Magyarországon magukat menekültként bejelentők aránya, de a januári adat különösen riasztó, ugyanis tavaly egész évben 42 ezer menekültkérelem érkezett, az idei év első hónapjában pedig már 14 ezer. Ezért minél előbb dönteni kell a megélhetési bevándorlás visszaszorítását szolgáló lépésekről – közölte.

Emellett téma lesz a frakcióülésen a bankok elszámoltatásának végigvitele és a nemzeti közműszolgáltató felállítása, valamint ennek időbeli ütemezése. Utóbbival kapcsolatban Rogán Antal megjegyezte: a nemzeti közműcég felállításáig – a rezsicsökkentés érdekében – maradnak a szabályozott energiaárak, annak ellenére hogy „az Európai Unió és a brüsszeli bizottság nem először helyezte nyomás alá a magyar kormányt a szabályozott energiaárak ügyében. [ ] Ebben nem fogunk engedni mindaddig, amíg a nemzeti közműszolgáltató fel nem áll, és nem lesz biztosítéka a rezsicsökkentéssel elért eredmények további fennmaradásának.”

Napirenden lesznek továbbá oktatási és egészségügyi kérdések is, de a frakcióvezető konkrét döntéseket ezek ügyében nem vár a frakcióülésen.

Az oktatásügyről szólva kifejtette: meg kell vitatni az általános iskolai képzés minőségének javítását és a szakképzés helyzetét, valamint tárgyalni kell arról is, hogy a felsőoktatásban minél kisebb legyen a leszakadók aránya. Kiemelte, hogy az általános iskolai képzés időtartamának Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által felvetett meghosszabbításáról is fognak beszélni.

Az egészségüggyel kapcsolatban Rogán Antal elmondta: arról szeretnének javaslatokat hallani a kormánytól, hogyan lehet elérni, hogy Magyarországon „a betegügy helyett egészségügyről lehessen beszélni”, a cél ugyanis, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektessenek a megelőzésre. Kérdésre hozzátette: lehetséges, hogy vannak az országnak olyan területei, ahol új kórházat kell építeni.

A frakcióvezető a reklámadó mértékéről sem számít döntésre a mezőkövesdi tanácskozáson. Annyit azonban megjegyzett: ha bármilyen adó mértékén változtatnak, a költségvetésből bevétel esik ki, és akkor a pótlásáról is beszélni kell.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke este negyed hétkor érkezett meg a Mezőkövesdhez tartozó Zsóryfürdő egyik szállodájában rendezett frakcióülés helyszínére.

Őt megelőzően, már kora délutántól folyamatosan érkeztek a Fidesz és a KDNP politikusai a zárt tanácskozásnak otthont adó hotelbe – volt közülük, aki autóbusszal jött. Az újságírók nem mehetnek be a területre, a szálloda sorompójánál várakoznak.

A frakcióülés szerda este általános politikai helyzetértékeléssel kezdődik, csütörtökön lesznek a szakpolitikai viták, Rogán Antal és a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter pedig pénteken ad tájékoztatást a frakcióülésről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.