„Most vasárnap” is kétharmadközelben maradna a Fidesz

A kormánypártok összesen 123 parlamenti mandátumot szereznének.

MNO
2015. 02. 16. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mandátumbecslést a február 4-én publikált közvélemény-kutatása alapján készítette a Nézőpont Intézet, és a potenciális pártpreferencia-adatokat vették alapul. Felidézték, hogy a január 24. és 26. között, ezer ember megkérdezésével készült reprezentatív felmérésük szerint a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik 27, az MSZP 12, az LMP 8, a DK 6, az Együtt pedig 4 százalékos potenciális táborral rendelkezett.

Erre építve a Fidesz–KDNP 123 mandátumot szerezne – vagyis a parlamenti helyek közel kétharmadát –, ami továbbra is stabil, erős többséget biztosítana a kormánypárti szövetségnek. Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Jobbik 38 helyet szerezne, az MSZP, a DK, valamint az Együtt közösen 29 helyet, az LMP pedig 9 mandátumra számíthatna – olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

 

 

Legutóbbi kutatásában a Századvég is azt írta, hogy stabilizálódott a kormánypártok pozíciója. Az intézet felmérése szerint a Jobbik elmúlt időszakban tapasztalható erősödése ellenére változatlan a Fidesz–KDNP fölénye, a baloldali pártok támogatottsága pedig stagnál. Az Ipsos februári közvélemény-kutatása szerint viszont csökkent a Fidesz szavazóbázisa, a Jobbiké ugyanakkor nőtt; a pártrangsorban harmadik MSZP táborának méretéről pedig azt írták, hogy az több hónapja változatlan. A hó elején egyszerre jelentkezett pártpreferencia-méréssel a Századvég és a Nézőpont, mindkét intézet azt írta, hogy megállt a kormánypártok népszerűségvesztése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.