Navracsics: A Fideszben háttérbe került a bajtársiasság

A kormánypárton belüli törésvonalakról beszélt egy interjúban az uniós biztos.

MNO
2015. 02. 19. 11:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos tekintetben elismerte a Fideszben az „erő nyelvén beszélő” centrum igazát Navracsics Tibor. Az uniós biztos a Heti Válasznak adott interjújában elmondja, hogy hangvételével ő a nagyobbik kormánypártban marginális szerepet betöltő „puhák” közé tartozik. Felidézte, hogy az előző ciklusban, amikor közigazgatási és igazságügy-miniszterként tevékenykedett, a legkisebb nyomással végre tudták hajtani a közigazgatási reformot. Ennek kapcsán Pokorni Zoltánt, a fideszes összeszólalkozások egyik főszereplőjét idézte, miszerint egy vitában ügyelni kell arra, hogy az alulmaradók ne szenvedjenek el maradandó sérüléseket. Megjegyzi azonban, hogy a párt törésvonalai a külső falon is megjelentek.

Navracsics szerint korábban a Fideszben nem fúrták egymást, viszont „némelyek ezt ma előszeretettel megteszik, személyes ambíciótól hajtva”. A biztos úgy látja, hogy ehhez akár még a médiát is felhasználják, és elszomorítja, hogy a bajtársiasság háttérbe szorult. „A polgári Magyarországról kevesebbet beszélünk, és kevesebbet is cselekszünk annak szellemében” – mondta Navracsics.

Szerinte ebben a válságnak köszönhető kényszerek is közrejátszanak, valamint az is, hogy az ellenfél nagyon legyengült, „alig látszik”. Viszont előnynek tartja, hogy a jobboldal már nem egy kaszárnya képét mutatja, ahol mindenki vezényszóra emeli a lábát. Úgy látja, hogy megállítható a tábor szétesése, ha annak vezetői a közösségépítésre helyezik a hangsúlyt, nem az egyéni karrier építésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.