Nemzetközi járőrcsoportok ellenőriznek majd a vonatokon

Magyar, osztrák és német rendőrök közösen próbálják kiszűrni az illegális bevándorlókat. Az Európai Bizottságtól 1,2 millió eurót kapunk.

2015. 02. 19. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alezredes közölte: két-két vendégtiszt érkezett hozzájuk az osztrák és a német rendőrségtől, akik szerdától magyar járőrpárral teljesítenek szolgálatot. Az osztrák és német rendőrök jogosultak hazai egyenruhájuk, fegyverük viselésére, de önállóan csak hazájukban intézkedhetnek, más országokban csak a hazai rendőrökkel együtt. A tervek szerint az osztrák és német rendőrök hétnapos ciklusokban váltják kollégáikat. A közös ellenőrzések egy hónapig biztosan eltartanak, ezt követően döntenek arról, hogy szükség van-e a munka folytatására.

 

A közös járőrcsoport Pethő Balázs beszámolója szerint a Keleti pályaudvaron szerdán már a szolgálat első órájában igazoltatott három albán állampolgárt, akikkel szemben beutazási és tartózkodási tilalom van érvényben. Az alezredes szerint folyamatosan csökken az illegális bevándorlók száma, és közülük a nyugati országokba igyekvők a vasút mellett a közúti és egyéb tranzitútvonalakon is próbának Ausztriába eljutni.

A Keleti pályaudvar mellett ezért szúrópróbaszerűen a Kelenföldi pályaudvaron és Tatabányán is ellenőriznek, hátha ott próbálnak felszállni a bevándorlók a Bécs felé tartó vonatokra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesített adatai szerint az elmúlt 24 órában 231 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök. Az illegális bevándorlók száma tavaly szeptembertől kezdődően nőtt meg ugrásszerűen a szerb–magyar határszakaszon nagy számban érkező koszovói bevándorlók miatt. A tiltott határátlépések száma tavaly 44 709 volt, ebből 43 693 a szerb határszakaszon történt. Idén február 11-éig ez a szám 23 787 volt, ebből 23 728 a szerb határszakaszon történt. Csütörtökig az illegális bevándorlók száma meghaladta a 25 ezret.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint a menekültjogi státuszt kérők nagy része nem várja meg a menekültjogi eljárás végét, 80 százalékuk eltűnik a hatóságok elől. Ők a schengeni belső határokon keresztül Ausztriába, Németországba igyekeznek eljutni. Mintegy 300 ezer menedékjogi kérelemre számít az idén a német bevándorlási és menekültügyi hivatal. A bajor kormányfő ugyanakkor közölte: nincs lehetőség a szegénység elől menekülő külföldiek befogadására.

Az Európai Bizottság 1,21 millió eurós sürgősségi finanszírozást biztosít Magyarországnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból, hogy a menedékkérők fogadásával foglalkozó hazai szervek hatékonyabban reagálhassanak a menekültügyi rendszerre nehezedő növekvő nyomásra – írja csütörtüki közleményében az Európai Bizottság. A menedékkérelmek lehető leggördülékenyebb kezelése érdekében a finanszírozást a meglévő fogadási kapacitások bővítésére fordítják. Az intézkedések keretében létesítményeket alakítanak ki, műszaki berendezéseket szereznek be, a menedékkérők szállításához járműveket bérelnek, és ideiglenes munkatársakat vesznek fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.