Orbán Veszprém után: Nem ülhetünk a babérjainkon

Kósa Lajos szerint a jobboldali szavazóknak nem volt tétje a veszprémi választásnak.

2015. 02. 23. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a baloldali pártok által támogatott, ám függetlenként induló Kész Zoltán győzelmével végződött veszprémi időközi választás után a Facebookon osztotta meg gondolatait: „Kedves veszprémi támogatóink, aktivistáink! Köszönjük a munkátokat. Továbbra is kiállunk értetek, veszprémiekért. A választók döntését tiszteletben tartjuk, ugyanakkor tanulság: nem ülhetünk a babérjainkon” – írta.

Pártja is közleményt adott ki, melyben gratuláltak a győztesnek, és köszönetet mondtak aktivistáiknak és segítőiknek, illetve mindazoknak, akik jelöltjükre, a második helyen végzett Némedi Lajos veszprémi alpolgármesterre adták le voksukat.

Ismert, alacsony részvétel mellett ért véget a veszprémi 1-es számú egyéni választókörzet országgyűlési mandátumért tartott időközi választás. A baloldali pártok által támogatott, függetlenként induló Kész Zoltán nyert, a második helyen a fideszes Némedi Lajos végzett, a harmadik helyen pedig a jobbikos Varga-Damm Andrea. Ezzel oda a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többsége.

A jobboldali szavazóknak nem volt tétje a veszprémi választásnak – így kommentálta az előző napi időközi országgyűlési választás eredményét Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kósa Lajos gratulált a győztesnek, köszönetet mondott a kormánypártok szavazóinak, segítőinek, majd azt mondta: „ez most így sikerült”.

Az eredményt a Fidesz-alelnök azzal magyarázta, hogy a jobboldali szavazóknak nem volt tétje a voksolásnak. Kifejtette: míg a Fidesz-KDNP úgy fogalmazta meg a választás tétjét, hogy ki képviseli Veszprémet és környékét az Országgyűlésben, addig Kész Zoltán a kormánypártok kétharmados parlamenti többségének sorsát határozta meg tétként. A baloldali szavazókat ez jobban mozgósította, mint a kormánypártok által kitűzött tét a fideszeseket – mondta.

„Egy csomó mindent nyilván nekünk is át kell gondolnunk, hogy mivel tudnánk még jobban szolgálni az emberek érdekeit” – tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a veszprémi eredmény nem veszélyezteti a Fidesz-KDNP kormányzását.

A tapolcai körzetet – ahol április 12-én szintén időközi parlamenti választás lesz – a Fidesz ügyvezető alelnöke úgy jellemezte: Tapolca egy egészen más választókörzet, „ott akkor is mást kell csinálni, ha egyébként győztünk volna Veszprémben”.

Kósa Lajos a rádióinterjúban megjegyezte: a sikereket is érdemes elemezni, amire példaként a szintén vasárnap tartott abaújszántói időközi polgármester-választást említette, amelyen a Fidesz támogatta jelölt nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.