Putyin látogatása ellen demonstráltak

A szónokok szerint nem a nemzet érdekeit szolgálja a kormány politikája.

MA
2015. 02. 16. 22:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrálók késő délután a Keleti pályaudvartól indultak el, és a Nyugati pályaudvarhoz vonultak.

A menet elején vonulók egy „Putyin nyet! Európa igen!” molinót vittek, a tüntetők a Beatles Back in the USSR című számára indultak el. Amikor a menet eleje a Rottenbiller utcai felüljáróhoz ért, a vége akkor indult el a Keleti pályaudvar elől. A vonulás idejére a Rákóczi utat a Keleti pályaudvar és a Blaha Lujza tér között, valamint a Nagykörút egyik oldalát a Nyugati pályaudvar irányába a rendőrség lezárta.

Vonulás közben mások mellett Vágó Gábor beszélt mikrofonba az általa többezresre becsült tömeghez. A volt LMP-s országgyűlési képviselő egyebek mellett a „paksi paktum” ellen érvelt, és szolidaritását fejezte ki Ukrajnával szemben, illetve azt hangoztatta, hogy a magyarok nyugati típusú demokráciát akarnak. Vágó Gábor a vonulás kezdő- és célállomására utalva többször is azt hangoztatta: azért vonulnak a Keleti pályaudvarról a Nyugati pályaudvarra, hogy így fejezzék ki szimbolikusan is: nem keletre, hanem nyugatra kellene tartania Magyarországnak. Hozzátette: nem bíznak Orbán Viktor miniszterelnök „illiberális politikájában” és a kormány „gyenge külpolitikájában”.

Gulyás Márton, a Humán Platform aktivistája – már a Bajcsy-Zsilinszky út és a Podmaniczky utca sarkán felállított színpadon – arról beszélt: Orbán Viktor 1989-ben még tudta, mit jelent a szabadság. Szerinte az emberek Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt azonban már „a nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt elnyomó diktatúrában élnek”. Azt mondta: az emberek a rendszerváltás óta nem éltek olyan tartós elnyomásban, mint most.

Utalva Putyin budapesti látogatására és arra, hogy a hírek szerint a Fiumei úti sírkertben olyan emlékművet koszorúz majd meg, amely az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak nevezi, azt is mondta: soha nem gondolta volna, hogy az 1989-ben Nagy Imre miniszterelnök újratemetésén beszédet mondó Orbán Viktorral szemben neki kell 1956 becsületét megvédenie.

Ámon Ada, az Energiaklub vezetője a demonstráción kiemelte, hogy miközben a nemzet érdekét szolgáló energiapolitika nyugati, a Paksra tervezett két új atomerőműblokk „egy keleti energiamonstrum”. Az orosz vezetés a saját logikája szerint működik, ez pedig arra készteti, hogy atomerőművet adjon el Magyarországnak – mondta. Ez az olaj- és gázfüggéssel együtt olyan kiszolgáltatottságot jelent, „amit épelméjű ember nem akarhat”. Vagyis Paks II. nem elsősorban energetikai, hanem politikai kérdés – fűzte hozzá Ámon Ada.

A továbbiakban úgy fogalmazott, hogy a nyugati energiapolitika a megújuló energiaforrásokat részesíti előnyben, mert a nap ingyen süt, a szél ingyen fúj, és a föld hője is ingyen termelődik. Ezzel szemben az atomenergia drága, szennyező és veszélyes technológia, amely nemcsak nukleáris kockázatot jelent, de veszélyes a gazdaságra és a nemzetbiztonságra is, illetve korrupciós kockázatot is jelent – tette hozzá.

A Magyarországon tanuló Margarita Rimarenko krími ukrán állampolgár arról beszélt, hogy az Oroszország által annektált Krímben nincsenek jogok, nincs jogrend és szabadság. Az erőszak törvénye uralkodik – jelentette ki, hozzátéve: elfogadott gyakorlat lett, hogy fegyveres katonák látogathatnak meg aktivistákat, újságírókat és egyetemi tanárokat. Margarita Rimarenko azt hangoztatta, hogy ki kell állni a szabadság mellett.

A tüntetők olyan és ahhoz hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba, mint „Nem lehetünk újra orosz gyarmat”; „Menjetek vissza Ázsiába!”; „Madarat tolláról, Orbánt barátjáról”. A demonstrálók a „Demokráciát!”; „Európa” és a „Ruszkik haza!” jelszavakat skandálták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.