Rogán: Szeretnénk, ha mindenki elmondaná álláspontját

Akár már a tavaszi ülésszak elején sor kerülhet a gazdasági bevándorlás témájában tartandó vitanapra.

MNO
2015. 02. 03. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján a Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra című vitanap-kezdeményezésüket indokolva közölte: két év alatt hússzorosára nőtt Magyarországon a politikai menedékjogot kérők száma, ám nagy részük „nyilvánvalóan nem politikai üldözött”, hanem megélhetési céllal érkezett bevándorló.

„Fontosnak tartjuk, hogy az Országgyűlés éppen ezért megvitassa, miként lehet megakadályozni, hogy a megélhetési bevándorlók magukat politikai menekültként feltüntetve egyre nagyobb számban érkezzenek Magyarországra” – mondta a politikus.

Tájékoztatása szerint a vitanapot akár már a tavaszi parlamenti ülésszak elején, a február 16-i hét második felében megtarthatják. „Szeretnénk, ha minden országgyűlési képviselő ( ) el tudná mondani az álláspontját” és letenné a javaslatát – fűzte hozzá.

Az Országgyűlésnek a vitanap után ki kell alakítania a politikai menekültstátusra vonatkozó új magyarországi szabályozást – közölte, mindenképpen szükséges változtatásként említve azoknak a – ma gyakran nyolc hónapig tartó – jogi eljárásoknak a felgyorsítását, amelyek során döntenek a politikai menekültstátusra való jogosultságról.

Rogán Antal szerint nemcsak a statisztikai adatok, hanem az előző napi események is rámutatnak ennek az egyébként összeurópai kérdésnek a fontosságára. A frakcióvezető ezzel arra utalt, hogy hétfőn a győri vasútállomáson több száz határsértőt szállítottak le a Budapestről Bécsbe tartó vonatról, mert nem rendelkeztek érvényes iratokkal. Megjegyezte, szinte mindegyikük politikai menedékjogot kért. A határsértők többsége Koszovóból jött – tette hozzá, jelezve ugyanakkor: a balkáni országban ma nincs olyan politikai helyzet, hogy politikai üldöztetésről lehetne beszélni.

A fideszes politikus kiemelte továbbá, hogy Magyarország ellátja az Európai Unió külső határainak védelmét is, így a magyar hatóságoknak kötelessége a Magyarországra, ezen keresztül Európába érkező illegális bevándorlók feltartóztatása.

Rogán egy, a Napi Gazdaság által készített korábbi interjúban közölte, ha az Európai Unió bővítése után Németországnak, Angliának vagy bármely más országnak munkaerő-problémái vannak, azt elsősorban a közös piacon belülről kell megoldani. A belső munkaerő-vándorlás hasznára válik az EU-nak, ezért is érdemes a migrációs politikát szigorítani – mondta.

A kérdéssel kapcsolatban Orbán Viktor is elmondta véleményét. A miniszterelnök szerint „a gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.