Schmidt Mária: Orbán Viktor politikai krédója mindenekelőtt a bátorság

Hátat fordított a Nyugat „semmitmondó metanyelvének”, helyette „gondolkodásra hívja hallgatóit, mert ő is gondolkodik; kérdései vannak, amelyekre válaszokat keres”.

BLM
2015. 02. 10. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök krédója „stratégiai gondolkodás, alapos mérlegelés, döntés, cselekvés, makacs kitartás és állhatatosság. De mindenekelőtt bátorság” – emelte ki a történész. Schmidt Mária arról beszélt, hogy „az amúgy is bírálók” megrettentek, mert pont az ő hivatali idejük alatt kell azzal szembesülniük, hogy a háromszáz éve folyamatos haladásban, növekedésben lévő Nyugat megtorpanni látszik.

Mint mondta, miközben a liberális demokrácia általuk palástolni kívánt válságtüneteket mutat, új erőközpontok jelennek meg, amelyek „megszabják lépéseiknek ütemét, irányát”. A történész kijelentette, a magyar miniszterelnököt azért támadják, mert attól tartanak, hogy tettei, amelyeknek külföldön is akadnak követői, precedenst jelentenek.

Szavai szerint bátorság kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor belássa: a 21. században nincs jelentősége a hagyományos bal- és jobboldali felosztásnak, mert ezek életképes részeit egybegyúrva kell a kor konzervatív néppártjának az új körülmények között is érvényes modern politikát teremtenie.

Orbán Viktor hátat fordított a Nyugat „semmitmondó metanyelvének”, helyette „gondolkodásra hívja hallgatóit, mert ő is gondolkodik; kérdései vannak, amelyekre válaszokat keres”, eközben pedig pánikreakciókat vált ki azon nyugati vezetőkből, akik „nem politikusok, hanem politikai menedzserek”, a jó és a rossz közötti választás helyett pedig a politikai korrektség nyelvét használják – mondta Schmidt Mária. Szerinte a populistának nevezett, elitellenes erők európai térnyerését támogatja, hogy a 2008-as válság kezdetén a hatalmon lévők elengedték a középrétegek kezét, és kitartottak a neoliberalizmus mellett.

Megadja Gábor eszmetörténész szerint a liberális demokráciából hívei „politikai vallást kovácsoltak”, a magát az igazság birtokosának vizionáló értelmiséget zavarta a pluralizmus. A 2010-es kétharmados győzelemhez arra is szükség volt, hogy míg a baloldal az értelmiség véleménye felé fordult, a jobboldal az emberek problémáira keresett választ – tette hozzá.

Szánthó Miklós jogász arról beszélt: 2010 után nem állt fenn alkotmányozási szükség- vagy kényszerhelyzet, de „nem politikát csinálni való”, aki nem él az erre megadott kétharmados többséggel, különösen hogy a kilencvenes évek óta egyetértés volt abban, hogy új alkotmányt kell elfogadni, ha abban nem is, mi legyen a tartalma.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a 2010 óta történtek kapcsán „gazdaságpolitikai fordulatról beszélhetünk”, mivel az Orbán-kormány nem fogadta el elődei felfogását, hogy választani kell a növekedés és az egyensúly között, és cselekedett, hogy mindkét tényező érvényesülhessen.

Békés Márton történész azt emelte ki: a kormányzat szakított az általa liberális dialektusnak nevezett politikai korrektséggel, amely a szavak szintjén is száműzi, ellehetetleníti a vitákat, és érthetővé tette a politikai nyelvet.

Villámcsődületet rendezett a fórum kezdete előtt a helyszínen a Demokratikus Koalíció; Gy. Németh Erzsébet fővárosi képviselő arról beszélt: azért találó a konferencia helyszínválasztása, mert 2010 óta az ország „tényleg a terror háza lett”. Aki nem menekült külföldre és nem áll be a sorba, azt ellehetetlenítik – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.