Tombol az influenzajárvány hazánkban

Egy hét alatt több mint 22 százalékkal emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

MNO
2015. 02. 11. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OEK jelentése szerint az elmúlt héten 87 500-an fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel. A 6. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom és Tolna megyében nem változott, Fejér megyében negyedével csökkent az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Békés megyében a betegek száma egy hét alatt két és félszeresére nőtt. A legtöbb beteget Tolna, Győr-Moson-Sopron, Békés és Pest megyében regisztrálták, a legkevesebbet Csongrád, Heves és Zala megyében. Két megye (Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye) kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

A betegek csaknem 31 százaléka gyermek, 36 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek mintegy 25 százaléka, 8,2 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat összesítése szerint a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében rendeltek el a kórházakban teljes vagy részleges látogatási tilalmat. A részleges tilalmak alá jellemzően a szülészet-nőgyógyászati, a koraszülött- és újszülöttosztályok, egyes gyermekosztályok, az onkológiai klinikák és részlegek, az intenzív terápiás, valamint az ápolási osztályok esnek.

Vannak olyan megyék (Csongrád és Fejér), amelyekben a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a megye összes fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében elrendelte a teljes látogatási tilalmat. Másutt néhány intézményben korlátozták a látogatást. Ezzel együtt az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények vezetői saját hatáskörben is elrendelhetik a látogatási tilalmat betegeik védelme érdekében. A látogatási korlátozásokat az ÁNTSZ folyamatosan frissíti honlapján.

Szerdán is újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat. A Soproni Gyógyközpont például szerdától már egyáltalán nem látogatható.

Az influenzafertőzés kockázata csökkenthető az általános higiénés szabályok betartásával. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát. Zárt terekben gondoskodni kell a gyakori alapos szellőztetésről.

 

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy aki az influenza tüneteit (magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság) észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.