Vizsgálják az ORÖ pénzköltését

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot.

Horváth Csaba László
2015. 02. 26. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen rendelt el vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vitatott pénzköltései miatt – tudta meg lapunk. Az ellenőrzésre azután kerülhet sor, hogy a múlt héten kiderült, a Híd a munka világába program gyanús kiadásokat tartalmaz. Felvetődött, hogy az ORÖ részvételével zajló csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program forrásait nem a célnak megfelelően, vagyis nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel.
A tárca megerősítette az ellenőrzés tényét, és kérdéseinkre azt közölte, a vizsgálat legalább öt, de legfeljebb tizenöt napot vesz igénybe. Ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e.

Ez alapján pedig döntenek a támogatás kifizetésének mértékéről, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium bevonásával a program módosítását is kezdeményezhetik. Hozzátették, az ellenőrzés célja, hogy az ORÖ által benyújtott elszámolás ellenőrzése a kifizetés előtt megtörténjen. Utóbbi azért is meglepő, mert korábban a Miniszterelnökség éppen azért zárkózott el az ellenőrzéstől, mert a fejlesztési pénzek útját csak a program befejezése után kívánták ellenőrizni. Közölték, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilvánvalóvá tette az ügyben, hogy nem volna szerencsés, ha a vizsgálat prekoncepcióból, különböző hírekből vagy névtelen feljelentésekből indulna ki.

Hadházy Ákos, az LMP képviselője viszont cáfolta a miniszter szavait, s tegnapelőtt a leghátrányosabbaknak szánt uniós pályázati forrásból vásárolt gellérthegyi irodaház előtt leszögezte, névvel és címmel ellátott feljelentést adott be az ügyben az ügyészségre. Az LMP két politikusa találkozott volna Farkas Flóriánnal a naphegyi irodaházban, azonban az ORÖ volt elnöke, aki a pályázat forrásait kezelő szövetkezet elnöke, nem jelent meg azon a találkozón, amit maga kezdeményezett. Az LMP képviselőinek így csak a roma önkormányzat alkalmazottaival sikerült beszélniük, akik nem tudtak megfelelő felvilágosítást adni a gyanús pénzköltésekről.

Tegnap az ORÖ képviselői is megszólaltak az ügyben. Szerintük nem a tények, csak a botránykeltés és az arra alapuló politikai akció érdekli az LMP delegációját az ügyben. Közleményük szerint Hadházy Ákos láthatóan egy „politikai show főszereplője akart lenni”.

Mint ismeretes, az Index múlt szerdán írt arról, hogy a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult Híd a munka világába nevű programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt. Állításuk szerint a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel, és a kialakuló botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát. Utóbbi korábban az ORÖ elnöke volt, most pedig többek között a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke. Kiderült az is, hogy a programban konzorciumi partnerként részt vevő ORÖ 300 millióért vett gellérthegyi irodaházat.

Egy veszprémi céget csaknem nettó 25 millió forintért bíztak meg tagtoborzási feladatokkal, noha a toborzást ingyen is vállalták a nemzetiségi önkormányzat megyei elnökei. Továbbá az önkormányzat a piaci árnál jóval drágábban bérelt gépkocsikat. Forgács István romaügyi szakértő szerint sürgősen szakmai csődbiztos segítségére lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.