Előírták, mennyit bírságoljon a rendőr?

A hatóságok rendre tagadják, hogy előre rögzített összeg beszedése lenne a céljuk.

2015. 03. 02. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes oldalán hozta nyilvánosságra a napokban Sneider Tamás (Jobbik) országgyűlési képviselő azt az emlékeztetőt, amelyből kiderül, hogy kötelezően előírták a barcsi rendőrségen, naponta hányszor és hogyan kell bírságolni a közlekedési szabályszegőket a Somogy megyei településen. A január 21-i keltezésű iratban a barcsi rendőrkapitányság egyik osztályvezetője Buzás László rendőrkapitányra hivatkozva közli: a szolgálati egységeknek naponta tíz alkoholszondát kell elhasználniuk, továbbá mindennap egy helyszíni vagy közigazgatási bírságot kell kiszabniuk, vagy két szabálysértési feljelentést tenniük.

Az emlékeztető szerint annak a rendőrnek, aki elfog egy tolvajt, vagy ittas vezetőt talál, három napig nem kell teljesítenie „a szolgálati egység napi meghatározott intézkedési limitjét” az alkoholszondás ellenőrzések kivételével. Sneider Tamás a bírságlimit kötelezővé tételét megengedhetetlen, tisztességtelen és felháborító módszernek ítélte, és felvetette: mi lesz azokkal a rendőrökkel, akik nem teljesítik a normát? Az irat hitelességét a rendőrség eddig nem vonta kétségbe.

Eközben a NOL.hu arról számolt be: márciustól új rendőrkapitánya lesz Barcsnak, és a bírságlimitügyben lelepleződött Buzás László helyét Györkös Balázs veszi át. A megyei főkapitányság a lap megkeresésére nem árulta el, hogy Buzás távozása összefügg-e a bírságlimittel, csupán annyit közöltek: Buzás alezredes maga kérte a felmentését. Azonban a NOL.hu szerint terjed az a feltételezés, hogy a kapitánynak a kötelező bírságolás lelepleződése miatt kellett távoznia posztjáról.

Bár a hatóságok rendre tagadják, hogy előírt norma szerint bírságolnának, a most kiszivárgott rendőrségi emlékeztető mellett a költségvetési törvény is ennek az ellenkezőjét támasztja alá. A 2015-ös büdzsében külön tételként szerepel, hogy az idén 38,558 milliárd forintnyi bírságot kell beszedniük az egyes hatóságoknak. Vagyis Magyarország minden egyes lakójától évente körülbelül 3850 forintnyi bírságot várnak. Ez az összeg megegyezik a tavalyival. Bár az idei költségvetésben részletezve már nem szerepel, melyik hatóság mennyi pénzt hajtson be az emberektől, ám a 2012-es büdzsében még tételesen le volt írva: az akkori 33 milliárdos teljes bírságbevételnek csaknem a felét, 16 milliárd forintot közlekedési szabálysértésekből várta a kormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.