Európai vizsgálat ORÖ-pénzekről?

Meghosszabbították a Híd a munka világába program pénzköltései miatt elrendelt feljelentéskiegészítés határidejét.

Borsodi–Horváth
2015. 03. 11. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma járt volna le a Fővárosi Főügyészség által elrendelt feljelentéskiegészítés határideje, amit az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló Híd a munka világába program gyanús pénzköltései miatt kezdeményezett a hatóság, ám az üggyel megbízott adóhivatal 15 nappal meghosszabbította a vizsgálatot.

Információink szerint a 75 százalékban uniós pénzből megvalósuló program forrásainak felhasználása miatt vizsgálatot rendelt el az Európai Csalás Elleni Hivatal is. A szervezet az Európai Unió költségvetését károsító csalásokat, valamint az uniós intézményekben előforduló korrupciós cselekményeket és súlyos kötelezettségszegéseket vizsgálja, továbbá csalás elleni politikát dolgoz ki az Európai Bizottságnak. Megkeresésünkre a hivatal sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket. Közölték, hogy a személyes adatok védelme, továbbá az esetlegesen zajló nyomozások érdekeire tekintettel nem adnak tájékoztatást.

A program forrásainak felhasználása miatt korábban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is vizsgálatot rendelt el, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint még a tárca sem végzett az ellenőrzéssel.

Közben kiderült az is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány vajda által szervezett tüntetést március 28-án tartják a fővárosi Kossuth téren. Lakatos Attila a botrány kirobbanása után tett ígéretet arra, hogy ha Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnöke nem számol el a foglalkoztatási program ötmilliárd forintjával, akkor tiltakozó akciót szerveznek. A vajda elmondta, a romák körében óriási az érdeklődés a budapesti megmozdulás iránt.

A pénzköltések ügyében megkerestük Farkas Flórián korábbi ORÖ-elnököt, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, de nem kívánt reagálni kérdéseinkre, mindössze annyit üzent: a vizsgálat lezárásáig szíves türelmünket kéri.

Ismeretes, a 2013-ban, főként uniós forrásokból indult programban nem a célnak megfelelően használják fel a pénzt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.