Gyermekhospice: országos hálózat épül

A jelenlegi kettő helyett öt házban segítik majd a beteg gyerekeket állami pénzből.

2015. 03. 07. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiánypótló ellátást nyújt ma Magyarországon a jelenleg száz százalékban magánfenntartásból működő pécsi Dóri Ház és a törökbálinti Thábita-ház, hiszen a magyar állam eddig egyáltalán nem finanszírozta a gyógyíthatatlan beteg gyermekek hospice-ellátását. A két ház azonban csupán az érintett gyermekek töredékét képes fogadni, hiszen saját forrásaikból csak kevés férőhelyet tudnak fenntartani, ráadásul az ország keleti felében egyáltalán nincs ilyen intézmény. A probléma végre megoldódhat, ugyanis a kormány nemcsak államilag finanszírozottá teszi a rendszert, hanem országos gyermekhospice-hálózatot épít ki annak érdekében, hogy minden gyógyíthatatlan beteg gyermeknek és családjának lehetősége legyen igénybe venni az ellátást.

A gyermekhospice-ellátás ügyét a kormány kiemelten kezeli. A prioritások között szerepel az egész országot lefedő, társadalombiztosítási finanszírozással rendelkező gyermekhospice-ellátás rendszerének kiépítése – tudta meg lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkárságától. A szaktárca közölte: a már meglévő két gyermekhospice-ház mellé további három létesítését szorgalmazza az ágazat. Hozzátették: az ellátás szakmai minimumfeltételeinek kidolgozása, és a rendszer finanszírozhatóságával kapcsolatos egyeztetések jelenleg is zajlanak, a jogszabályi keretek meghatározása a tavaszi jogalkotási időszakban várható.

Lapunk megkereste az ügyben a pécsi Dóri Házat működtető Szemem Fénye Alapítványt is, ahol meglepődve értesültek a három új gyermekhospice-ház tervezett megnyitásáról, és arról egyelőre nem akartak nyilatkozni. Az állami finanszírozással kapcsolatos egyeztetéseket ugyanakkor megerősítették, mint mondták, jelenleg éppen a következő tárgyalás előkészítése zajlik.

Hóman Rita, az alapítvány forrásteremtő munkatársa korábban lapunknak azt mondta: az alapítvány eltökélt célja, hogy újabb gyermekhospice-házak nyílhassanak az országban, sajnos ugyanis sok a gyógyíthatatlan beteg gyermek, akiknek nagy szükségük lenne arra, hogy valaki rövid életüket szebbé tegye. Ehhez azonban a gyermekhospice-szolgáltatás fix állami támogatására lenne szükség, ami egyelőre nem valósult meg.

Mint arról lapunk tavaly ősszel beszámolt, már az év végén megkezdődtek a tárgyalások a Szemem Fénye Alapítvány és az Emmi között a gyermekhospice-ellátás állami szerepvállalásáról. Gyura Barbara, a 2010-ben létrehozott Dóri Ház alapítója akkor lapunknak úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy az alapítvány által évek óta végzett gyermekhospice-ellátás biztos lábakon álljon, állami szerepvállalás szükséges, ehhez azonban első körben a jogszabályi háttér rendezésére volna szükség. Működési engedélyük van, viszont a finanszírozáshoz önálló szakmakódra van szüksége a gyermekhospice-háznak.

A gyermekhospice-házak szolgálata a gyógyíthatatlan betegség diagnosztizálásától kezdődik, és a gyászban is tart. A gyermeküket elveszítő szülők kezét sem engedik el, igyekeznek nekik segítséget és vigaszt nyújtani. A kis betegeket sem csupán ápolják: küldetésük, hogy álmokat váltsanak valóra, és ezzel boldoggá tegyék, illetve akár meghosszabbítsák a gyerekek életét. A házak nem csupán életvégi ellátást nyújtanak, hiszen vannak olyan betegségek is, amelyeket ugyan nem lehet gyógyítani, de – legalábbis rövid távon – nem halálos kimenetelűek. Mindkét házban működik mentesítő ellátás, amelynek során a sokszor kimerült, csüggedt szülőktől egy időre átveszik a gyermek ápolását és felügyeletét. A 2010-ben létrejött Dóri Házban egyszerre négy gyermeket és családjukat tudják elhelyezni. A törökbálinti Thábita-ház eredetileg szintén a Szemem Fénye Alapítvány keretein belül üzemelt, ma már azonban a Tábitha Nonpropfit Kft. égisze alatt működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.