Hivatalosan is véget ér ma a kétharmad

Az Országgyűlésben ma teheti le képviselői esküjét a veszprémi időközi parlamenti választáson mandátumot szerző Kész Zoltán.

MNO
2015. 03. 16. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház ülése 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Takács Gyula volt MDF-es országgyűlési képviselőre való emlékezéssel indul. Kész Zoltán a napirend előtti felszólalásokat követően teheti le esküjét. A politikus függetlenként, de baloldali pártok és civil szervezetek támogatásával szerezte meg a korábban Navracsics Tibor által betöltött helyet – a fideszes politikus európai biztosi tisztsége miatt mondott le egyéni képviselői mandátumáról. Ismert, hogy már március elején is „elbukott” a kétharmad, mikor Kósa Lajosnak nem sikerült megfelelő gombot nyomnia.

A márciustól alkalmazott új munkarendnek megfelelőn a képviselők ma két órán keresztül interpellálhatják a kormányt. A parlament honlapján elérhető információk alapján a fideszes Simon Róbert a végrehajtási rendszer megújításáról, a szocialista Varga László a dolgozói szegénység és nyomor elleni fellépésről, a jobbikos Z. Kárpát Dániel a bankok átvilágításáról, az LMP frakcióvezetője, Schiffer András pedig a magyar vonatkozású moszkvai állambiztonsági iratok nyilvánosságáról kérdezheti a kabinetet.

A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint az azonnali kérdések és válaszok óráját követően a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatainak tárgyalásával zárulhat az ülésnap. A képviselők így egyebek mellett ekkor mondhatják el utoljára véleményüket a 2016 októberére tervezett „kis népszámlálás” kiírásáról, valamint a vasárnapi zárva tartást érintő legutóbbi módosítási javaslatokról is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.