Megvan a kiskapu a vasárnapi zárva tartásra?

A világörökségi területek a kivételezettek körébe tartoznak a vasárnapi zárva tartás tekintetében.

MD
2015. 03. 21. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapnak Pásztor Istvánné, a cég kereskedelmi igazgatója azt nyilatkozta: egy törvényt kormányrendelettel nem lehet módosítani, a kedden elfogadott törvénymódosításból pedig még nem vették ki a világörökségi területeket a kivételezettek köréből.

Elmondta: egyeztetett az érintett települések jegyzőivel, és arra a megállapításra jutottak, hogy továbbra is nyitva maradhatnak vasárnaponként a boltok, a dolgozók pedig megkapják a 100 százalékos pótlékot.

A cikk kitér arra is, hogy egy másik üzletlánc, a Penny Market honlapján egyértelműen vasárnapi nyitva tartást jelez a világörökségi területi üzleteinél, míg a megye más településein nem.

Fogyasztói társadalom vagyunk, akkor is, ha nem akarjuk. Ezért a vasárnapi zárva tartás témája szinte mindenkit érint, főképpen a családosokat. Amikor azt mondjuk, hagyomány, rendszerint emelkedett, értékdús dolgokra gondolunk, pedig a tartalom mindig a szövegkörnyezettől függ, a szótári jelentés itt mindössze annyi, hogy valami régóta szokásos dologról van szó. Vagyis a jó mellett lehetnek rossz tradícióink, és lehetnek semleges töltetűek is. Azt, hogy vasárnap vásárolunk, semleges tradíció. Önmagában semmi esetre sem mondható károsnak az, hogy például egy család a zuhogó esőben nem a Nagyrétre indul, hanem egy bevásárlóközpontban megveszi a gyerekeknek a tavaszi edzőcipőt, aztán ugyanott megebédelnek együtt, s az édesanya is felszabadul kissé a konyharabság és a mosogatás gyönyörei alól. De az sem káros, ha csak együtt ebédelnek, vásárlás nélkül.

Olvassa el a Magyar Nemzet szombati vezércikkét!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.