Mostantól neten tájékozódhat az iskolai konfliktusokról

Az Iskon korábban nem látott módon próbál segíteni az iskoláknak és a gyerekeknek.

KSZ
2015. 03. 04. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Iskon célja, hogy segítse a pedagógusokat, a diákokat, a szülőket, az iskolafenntartókat és a politikusokat, hogy ki-ki a maga területén találja meg a leghatékonyabb eszközt a különféle iskolai és végső soron a társadalmi konfliktusok sikeres kezeléséhez. A tudásközpont olyan strukturált felület, amely intelligens keresőmotorral kiegészítve segíti minden felhasználó munkáját, aki az iskolai konfliktusokkal foglalkozva koherens képet igyekszik kapni a jelenlegi hazai helyzetet és lehetőségeket illetően.

A portálon egy gyakorlatgyűjtemény is található konfliktuskezelési programokról, módszerekről, lehetőségekről. Ezek rövid leírása, implementáló intézményeik és elérhetőségeinek bemutatása a webes felületen történik. A projekt eredményeként kialakított felületen azoknak a programoknak az összegyűjtése is cél, melyek csak részben köthetők iskolákhoz.

A tudásközpontban megtalálhatók az iskolai konfliktusok kutatásának eredményei is, melyek elsősorban az iskolai zaklatás és bántalmazás netes és hagyományos jelenségeit vizsgálja. A kutatás az 5–8. osztályos korcsoportra nézve országosan reprezentatív, a diákok mellett az őket tanító pedagógusokat is vizsgálták. A kutatás célja a helyzetfelmérésén túl felderíteni a lehetséges beavatkozási pontokat, valamint megtalálni a konfliktusok megoldásában a támogatást, segítséget leginkább elfogadó és igénylő szereplőket.

Az Iskon honlapján számos más fontos információ mellett a finn, KiVa elnevezésű, iskolai zaklatással foglalkozó program magyarországi adaptációs tanulmánya található, egy rövid irányelv-dokumentum kíséretében, mely a hazai döntéshozók számára ad rövid összegzést a KiVa magyarországi adaptációjának lehetőségeiről, beilleszthetőségéről a magyar köznevelés rendszerébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.