Norvég Alap: tovább nyomoznak

Információink szerint a különböző büntetőjogi feljelentések alapján indult eljárásokat egyébként már korábban egyesítették.

2015. 03. 20. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább vizsgálják az adóhivatal pénzügyi nyomozói a norvég pénzek hazai elosztásával kapcsolatos ügyeket, miután az ügyészség meghosszabbította a nyomozás határidejét – közölte lapunk megkeresésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője. Sárközi Alexandra azt is közölte, hogy a nyomozás továbbra is költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt zajlik. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által korábban indított eljárásokat firtató kérdéseink alapján azt is megtudtuk, hogy egy ideje már csak az adóhivatal pénzügyi nyomozói vizsgálódnak az ügyben, mivel decemberben – az ügyészség kijelölése alapján – a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál egyesítették a korábban elrendelt nyomozásokat. – Egyelőre nincs gyanúsítottja az ügynek – tette hozzá a NAV szóvivője.

Ismert, tavaly a magyar kormány a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János miniszter áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy az NCTA támogatásait egy szerinte az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az volt, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Lapunk szeptember elején írta meg, hogy az addig lefolytatott Kehi-vizsgálatból kiderült: az egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született, majd jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt rendőrségi nyomozás indult. Ezt követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai házkutatást tartottak a támogató szervezetek budapesti irodáiban (ezek közül az egyiket idén januárban törvénysértőnek minősítette a bíróság, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele – a szerk.), majd kezdeményezték a pénzek elosztását végző konzorcium négy tagja esetében az adószám felfüggesztését.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság viszont idén februárban úgy döntött, hogy a NAV adószám alkalmazását felfüggesztő határozatainak végrehajtását felfüggeszti a per jogerős befejezéséig. A végleges Kehi-jelentést a kormány október 22-én tárgyalta meg: az ellenőrző szerv a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot a pályázati pénzek felhasználásában. 55 kedvezményezett közül pedig 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről, Lázár János pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét.

A norvég kormány nem fogadta el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követelt. Később az is kiderült, hogy a tárgyalást is elutasították. Sőt Tove Skarstein norvég nagykövet azt mondta, csak akkor folytatná a norvég kormány a hazánknak szerződés szerint járó összegek folyósítását, ha továbbra is az Ökotárs oszthatja szét a civileknek szánt pénzeket. (Később átmeneti megoldást találtak ez ügyben. - a szerk.) A jelentés nyomán újabb feljelentés született: itt hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt kezdett nyomozni az NNI.

Szintén lapunk számolt be arról, hogy november végén – a Kehi feljelentése alapján – a NAV is elrendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. Ezzel egyesítették decemberben azokat a korábban elrendelt nyomozásokat, amelyekben eddig az NNI vizsgálódott. December óta egyébként összesen öt civil szervezetnél – három alapítványnál és két egyesületnél – törvényességi vizsgálatot folytat a Fővárosi Főügyészség a Kehi által benyújtott kérelem alapján. Azt vizsgálják, hogy az érintett szervezetek működése megfelel-e a jogszabályoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.