A Kúria szerint nem minden elkülönítés jogellenes

A Huszár-telepi iskola esetében nem sérült a gyermekek és a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga.

CsP
2015. 04. 26. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria szerdai jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.

A bírói indoklás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görög katolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

Az Alapjogokért Központ a közleményében felidézte: a központ idén januárban, a köznevelési törvény 2014 decemberében történt módosítása kapcsán megvizsgálta az egyenlő bánásmód követelményeinek hazai szabályozását. A törvénymódosítás alapján az oktatás területén a kormány rendeletben szabályozhatja az egyenlő bánásmód alóli kivételek részletszabályait – írták.

Az elemzés során a központ arra a következtetésre jutott, hogy egyfelől nem minden megkülönböztetés tilos, másfelől a törvénymódosítás alapján kiadható kormányrendelet nem lehet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével.

Történelmi döntést hozott minap a Kúria: az első- és másodfokú bírósági határozattal szemben alaptalannak ítélte az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) keresetét, amely szegregálónak bélyegezte a görög katolikus egyház által fenntartott egyik általános iskolát – olvassa el a Magyar nemzet vezércikkét!

A központ közleménye emlékeztet: a héten „a Kúria az egyenlő bánásmód követelményének a közoktatás területén történő megvalósulásával összefüggésben a nyíregyházi, Huszár-telepi, görög katolikus általános iskola ügyében – felülvizsgálati eljárás keretében – hozott döntést”.

A Kúria ítélete kimondja, hogy a Huszár-telepi iskolát működtető görög katolikus egyház nem valósított meg az iskola működtetésével jogellenes elkülönítést. Ezért a legfőbb ítélkező fórum a jogerős ítélet megtámadott rendelkezéseit hatályon kívül helyezte és az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. Az Alapjogokért Központ kiemelte továbbá, hogy a Kúria is megállapította: az egyenlő bánásmódról szóló törvény összhangban van a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel. A Kúria határozata kimondta azt is, hogy a Huszár-telepi iskola esetében nem sérült a gyermekek, illetve a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga – tették hozzá a közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.