Hálapénz: az ápolók is ellenzik

Teljes mértékben támogathatatlan a hálapénz elfogadásának törvényi legalizálása.

Majláth Ronald
2015. 04. 18. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes mértékben támogathatatlan a hálapénz elfogadásának törvényi legalizálása – áll a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara etikai kollégiumának tegnapi állásfoglalásában. Mint ismeretes, az Igazságügyi Minisztérium által kezdeményezett törvénymódosítási javaslat szerint nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el juttatást a pácienstől. Ugyanakkor büntetnék, ha az orvos az egyébként ingyenes ellátást valamilyen juttatáshoz kötné. Az orvosi szervezetek után most a szakdolgozói kamara is megszólalt.

A szervezet szerint az egészségügyi szakdolgozók erkölcsi megítélése, ezáltal munkájuk elismerése évtizedek óta perifériára került. Így elfogadhatatlan az a politikai nemtörődömség, ami ellehetetleníti a szakdolgozók életét, veszélyezteti a testi, lelki és szociális biztonságukat. Kiemelik: a hálapénz a szakdolgozók és az ellátást igénybe vevők számára kellemetlen, megalázó, kényelmetlen és zavart helyzetet teremt. Ezért a hálapénz legalizálása tovább gyengíti a szakdolgozók iránti közbizalmat, és azt a téves látszatot kelti, hogy a szakdolgozók megvásárolhatók, miközben kizárólag szakmai szempontok alapján tehetnek különbséget a betegek között. Emlékeztetnek: a hálapénz aránytalan mértékű megoszlása feszültséget teremthet az egészségügyi dolgozók, illetve a szakdolgozók között. Ezért számukra a hálapénz elfogadásának törvényi legalizálása erkölcsileg teljes mértékben elfogadhatatlan, hiszen ezzel az a téves képzet teremtődne, hogy a munkabér konszolidációjára már nincs is szükség az ágazatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.