Németh Zsolt tudja, kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból

Nem ismeri mind a hat nevet, négy vagy öt személy kiléte jutott a tudomására.

MNO
2015. 04. 14. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyi bizottság fideszes elnöke az ATV-ben elmondta: a kormány lezártnak tekinti a kitiltási botrányt, ám továbbra is méltánytalannak tartja a döntést az Egyesült Államok részéről.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben konkrét vád merül fel a kitiltott személyekkel kapcsolatban, azt mindenképpen ki fogják vizsgálni – azonban egyelőre nem kapott olyan információt, ami alátámasztaná a korrupció gyanúját.

Hozzátette: nem ismeri mind a hat nevet, csupán négy vagy öt személy kiléte jutott a tudomására. Kiemelte, hogy akkor derülhet fény az összes névre, ha jobb kapcsolatot tudunk majd ápolni az Egyesült Államokkal. Véleménye szerint az új amerikai nagykövet megérkezésével elkezdődhet egy ilyen párbeszéd.

Az ügyben megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), és megkérdeztük, hogy Németh Zsolt megosztotta-e ismereteit a miniszterrel a kitiltási ügyről. Azt válaszolták: „Szijjártó Péter miniszter fenntartja azt, amit egy háttérbeszélgetésen a témával kapcsolatban elmondott.”

A külgazdasági és külügyminiszter egy márciusi sajtóbeszélgetésén arról beszélt, „fogalma sincs”, ki az a hat magyar állampolgár, akit korrupciós vádak miatt kitiltottak az Egyesült Államokból.

A KKM-nél azt javasolták, hogy további kérdéseinkkel Németh Zsoltot keressük. Az ügyben egyelőre nem sikerült elérni a politikus sajtósát.

Elsőként a Napi Gazdaság írt arról október 16-án, hogy több amerikai érdekeltségű intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon, erre válaszul pedig az amerikai fél arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba. André Goodfriend, az USA akkori magyarországi ügyvivője azt nyilatkozta a magyar köztévének, hogy egy számjegyű azon személyek száma, akiktől az Egyesült Államok megtagadja a beutazás lehetőségét, mondván, „korrupciós cselekményekben vettek részt”.

Vida Ildikó NAV-elnök november 5-én a Magyar Nemzetben beszélt először arról, hogy ő az egyik USA-ból kitiltott magyar állampolgár, majd rágalmazás miatt kevéssel később feljelentést is tett.

A részletekről ide kattintva olvashat bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.