Orbán elmondta, mit csinálnak, ha nyernek

Ha a Fidesz–KDNP jelöltje nyeri meg a tapolcai időközi parlamenti választást, „folytatni fogjuk a sikertörténetet” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke péntek reggel a Kossuth rádióban.

TK
2015. 04. 10. 6:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő közölte – felidézve csütörtöki látogatását a választókerületben –, azt kérte a térségben élőktől, hogy olyan képviselőt válasszanak, aki képes annak a politikának a folytatására, amely sikeressé tette ezt a körzetet.

A tapolcai kórházról szólva megjegyezte, „nemcsak az a kérdés, hogy van-e egy kórházban fejlesztésre pénz, hanem hogy milyen szerkezetben fejlesztik azt a kórházat”. Példaként említette, hogy Tapolcán az úgynevezett aktív ágyakat újra létre kell majd hozni.

A kormány tanulmányozza a Quaestor-károsultak kártalanításáról szóló fideszes javaslatot, amelyről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonnali egyeztetést kezd a bankszövetséggel és a kabinet szerződéses partnereivel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kifejtette: a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata a pénzügyi rendszer szereplőitől befizetést követelne meg, ám a kormánynak van egy megállapodása az EBRD-vel, azaz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint a Magyar Bankszövetséggel, és ez alapján semmilyen, a pénzügyi rendszert terhelő újabb adót, hozzájárulási kötelezettséget nem vetnek ki velük való konzultáció nélkül. Így „akkor tudjuk támogatni a frakcióvezető javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is. Szerintem az út járható” – mondta Orbán Viktor.

A következő kormányülésen nyújtja be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés tervezetét – közölte a miniszterelnök pénteken. A kormányfő azt várja, hogy a parlament tavaszi ülésszakának végére meglesz a jövő évi büdzsé. Ez szerinte növeli a kiszámíthatóságot.

A költségvetés várható tartalmával kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, nagy valószínűséggel csökkenhet a bankadó a hitelezést növelő pénzintézeteknek, és mérséklődhet a reklámadó is, bár ő – közölte – kevesli a javasolt 5,3 százalékos kulcsot, de „a közbölcsesség azt mondta, ez a legmagasabb kulcs így is Európában”. A társasági adó egykulcsosra, tízszázalékosra csökkentését ugyanakkor nem tartja valószínűnek 2016-ban a miniszterelnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.