Rács mögött maradhat Tarsoly Csaba

További három hónappal hoszabbítaná meg a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását az ügyészség.

Horváth Csaba László
2015. 04. 23. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a bíróságon múlik, hogy börtönben marad-e Tarsoly Csaba, miután a Fővárosi Főügyészség tegnap indítványozta a Quaestor-vezér előzetes letartóztatásának három hónappal való meghosszabbítását – tájékoztatta lapunkat Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Tegnap megtudtuk azt is, hogy hamarosan a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. által a társághoz kirendelt felügyeleti biztos számos Quaestor-ügyféllel felvette már a kapcsolatot miután nemrég a PSFN leállíttatta a fiókokban történő ügyfélegyeztetést. A PSFN-nél kérdéseinkre elmondták, hogy az ügyfelekkel az egyeztetések immár más csatornán zajlanak. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Quaestor-kötvényesek a megváltozott körülményekhez igazodóan hamarosan tájékoztatást kapnak a további teendőkről. Hozzátették, az ügyfélegyeztetéseket követően a beérkezett adatokat a felügyeleti biztos összeveti a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. saját belső nyilvántartásaival, illetve a rendelkezésre álló értékpapírok állományával.

Profi kasszafúróval törette fel a rendőrség a Buda-Cash páncélszekrényeit – írta tegnap a HVG. A beszámoló szerint 80 millió forintot és muzeális részvényeket is elvittek páncélszekrényekből. A lap arról is beszámolt, hogy a brókercég sok ügyfele több tíz millió forintos árfolyamveszteséget is elszenvedett, mert a más pénzintézeteknél fedezetként elhelyezett értékpapírjaikat az MNB által kirendelt felügyeleti biztos értékesítette.

A Quaestor-kártalanítással kapcsolatos részletszabályokon egyébként még dolgoznak az illetékesek, így a Befektetővédelmi Alap (Beva) is. A szabályok kidolgozása után pedig a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját (QKKA) kezelő Beva igazgatósága dönt majd a kártalanítás lebonyolításának menetéről. A Beva – amint lehetősége nyílik rá – elindítja a kártalanítási folyamatot, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a károsultak a jogszabályoknak megfelelően a lehető leghamarabb a pénzükhöz jussanak – közölte még kedden este az alap. Felidézték: a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak 2015. május 6-a és június 5-e között kell majd kérelmezniük a kártalanítást, amit a QKKA ad majd számukra. Ugyanakkor még nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy várhatóan mennyivel emelkedik a Beva tagjainak díjterhelése a brókercsődök miatt, de jelentősen, a jelenlegi többszörösére emelkedhet a tagi díjteher.

A Beva közölte, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja várhatóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) áthidaló kölcsönével fogja tevékenységét megkezdeni, amelynek mértéke igazodni fog a kárrendezés összegéhez. A Beva-tagok rendkívüli befizetéséről, illetve a QKKA feltöltéséről a Beva igazgatósága fog dönteni hamarosan, várhatóan heteken belül. A parlament a múlt héten fogadta el a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvényt. A jogszabály kimondja a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának létrejöttét, amely – a Beva kártalanítási összegével együtt – 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Korábbi információk szerint csupán 73-an fektettek 30 millió forint feletti összegben a Quaestorba, miközben a Quaestor-kötvényesek mintegy 32 ezren vannak.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a kártalanítási alap záróbeszámolója után az alapba előleget befizetők által megelőlegezett, de az éves visszafizetésekből meg nem térült követeléseinek adóból történő levonásáról külön törvény szól majd.

A HVG mai számában megjelent Medián-felmérés szerint számottevően többen vannak, akik teljes mértékben vagy nagyobb részben a Fidesz-kabinetet teszik felelőssé azért, hogy „a brókercégek éveken keresztül működtek úgy, hogy ügyfeleik elveszítették a befektetéseiket”, mint ahányan a korábbi szocialista kormányokról gondolják ezt. De összességében 62 százalék azok aránya, akik szerint mindkét oldal osztozik a felelősségben. Hétszer annyian vannak, akik szerint a cégek a Fidesz-kormányhoz álltak közel, mint akik szerint a jelenlegi ellenzékhez. Még a Fidesz szavazói körében is ugyanannyian vélik az előbbit, mint az utóbbit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.