Újabb vasárnapi szigorítás

A módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján.

Markotay Csaba
2015. 04. 29. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább szigorított a parlamenti többség tegnap a vasárnapi zárva tartáson: a módosítás értelmében már a világörökségi területeken sem nyithatnak ki az üzletek a hét utolsó napján. A többi napon ugyanakkor reggel hat óra helyett már fél ötkor várhatják a vásárlókat a boltok.

Számos település eközben a turizmus érdekében enyhítésért próbál közbenjárni a kormánynál. Enélkül ugyanis a vasárnappal kapcsolatban épp azok a vállalkozások kerülnek lehetetlen helyzetbe, amelyeket a kormány eredetileg segíteni akart. – Bár még nincs itt az igazi szezon, a negatív tendencia már látszik – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere.

Nagyon sok üzlet ugyanis már jelezte, hogy nem tudnak majd kinyitni vasárnaponként a főszezonban.Alkalmazottat ugyanis ekkor nem állíthatnak be, családtagból pedig vagy nincs elegendő a bolt forgalmának kiszolgálására, vagy nincs meg a megfelelő szakképzettségük. Márpedig ez is feltétel.

A szövetség másfél hete levélben sürgette, hogy a kormány legalább a főszezonban, május és szeptember között engedélyezze a boltok vasárnapi nyitva tartását az üdülőhelyeken. Mint kiderült, a szervezet elnöksége egyhangúlag támogatta a megkeresést, választ azonban egyelőre nem kaptak a felvetésekre.

A hatályos szabályok szerint vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb területű boltok lehetnek nyitva, de azok is csak akkor, ha a tulajdonos, illetőleg valamely családtagja áll be dolgozni.

Továbbá az is követelmény, hogy a pultnál vagy a pénztárnál dolgozónak szakirányú végzettsége legyen. Az eredeti cél éppen az volt, hogy a multik helyett a kisebb üzleteket, családi vállalkozásokat hozzák helyzetbe, de a jelek szerint ezt nem sikerült teljesíteni. Balassa Balázs közlése szerint ugyanis a multik nem is keresték meg őket, nem „lobbiztak”, viszont a kisebb üzletek jelezték az ezzel kapcsolatos problémát.

– Elsődleges a szolgáltatás színvonalának javítása. Minden, ami ezzel ellentétes – és nem lehet azt mondani, hogy a vasárnapi zárva tartás ne tartozna ide –, az a turizmusra nem lesz pozitív hatással – fogalmazott óvatosan a Balatoni Szövetség elnöke. Ezeken túl szerinte azzal is nehéz lesz mit kezdeni, ha például valakinek több boltja is van a Balatonnál. Hiszen ilyenkor ő és a családtagjai csak egy helyre tudnak beállni, a többi üzletüket viszont nem tudják kinyitni – sorolta a problémákat a polgármester.

Beszélt ugyanakkor az új szabályozásról Szabó Csaba, a világörökségi helyszín, Hollókő fideszes polgármestere, aki a már említetthez hasonló problémákat lát. Sajnálja, hogy a parlament olyan döntést hozott, ami a világörökségi területeken is tiltja a nyitva tartást.

Szerinte azonban nem az ottani egyetlen élelmiszerbolt bezárása jelenti a problémát. Sokkal inkább az, hogy a kis műhelyek, sütödék, hagyományőrzők, népi termékeket árusító helyek is zárva lesznek bizonyos időszakokban, hiszen ha a tulajdonos a családdal együtt elmegy nyaralni, nem lesz, aki kinyisson.

– Mindennap kíváncsi a vendég Hollókőre, itt nincs ünnep – hívta fel a figyelmet a polgármester, aki úgy véli, rosszat tesz az új szabályozás az idegenforgalomnak. Mint mondta, eddig nem merült fel, hogy a Balaton környéki településekhez hasonlóan egyedi mentességet kérjenek, hiszen eddig a mentességük megvolt, de nem kizárt, hogy most a szaktárcához fordulnak.

– A turizmus Hollókőn mindenkinek fontos, a lakosság jelentős része ebből él, és ebből szeretne élni a jövőben is. Nem lenne jó, ha ez változna – tette hozzá. Vannak persze olyan települések, amelyek kevésbé látják borúsan a helyzetet, vagy ha mégis, más irányt követnek. Keszthely szintén fideszes polgármestere,Ruzsics Ferenc érdeklődésünkre kifejtette, nem a sajtón keresztül akarnak üzenni, hanem megoldást akarnak, épp ezért fordultak – a Balatoni Szövetség keretében – a kormányhoz, és most a levelükre választ várnak. Szerinte jó, ha a multik vasárnap zárva vannak, de a 200 négyzetméter alatti üzletek esetében reméli, sikerül megfelelő megoldást találni.

Van olyan település is, amelyet bár üdülőövezetben van, nem érint az említett probléma.Sukoró polgármestere, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, a településen a vasárnapi zárva tartással „nincs problémájuk”, mivel két olyan közért van, ahol családtagok dolgoznak. Orbán és Lázár sem szavazott. A fideszes Bencsik János volt az egyedüli, aki tartózkodott a vasárnapi zárva tartást szigorító törvénymódosítás voksolásakor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.