Csúszik az MFB-ről szóló tervezet véglegesítése

A véglegesítést és a parlament elé terjesztést jövő hétfőre halasztotta a brókerbotrányt vizsgáló albizottság.

2015. 05. 26. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénytervezetet Szűcs Lajos (Fidesz) albizottsági elnök terjesztette elő, aki felidézte, hogy az albizottság nem terjeszthet be törvényjavaslatot, csak annak tagjai, ezért szerepel a tervezet végén valamennyi albizottsági tag neve.

Szelényi Zsuzsanna (független) azt kifogásolta, hogy a törvénytervezetet csak az ülés elején kapták kézhez. Ehhez csatlakozott Schmuck Erzsébet (LMP) és Szakács László (MSZP) is, kiemelve azt, hogy nem tudták a szöveget a szakértőikkel megtárgyalni.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) pedig azt kifogásolta, hogy az érintett hitelszerződések csak kis szeletei a botránynak, ezért a probléma szélesebb körben való vizsgálatát javasolta. Szakács László ehhez annyit tett hozzá, hogy a banktitok alól feloldani kívánt szerződés a Quaestor által a Győri ETO-stadion felépítéséhez felvett 17 milliárd forintos hitelről szól. Javasolta, hogy a minisztériumok és az önkormányzatok által kötött valamennyi Quaestor-szerződést ismerhesse meg az albizottság.

Schmuck Erzsébet azt vetette fel, hogy a parlament előtt van jelenleg is egy MFB-törvénymódosítás, amelyet a kormány terjesztett be. Miért kell új törvényjavaslatot készíteni, ha az albizottság ehhez módosító javaslatként is benyújthatja az elnök által készített tervezetet, illetve annak a konszenzusos változatát? – tette fel a kérdést.

Szelényi Zsuzsanna elfogadhatatlannak tartotta az elnök tervezetét, ezért jelezte, hogy azt nem írják alá. Szerinte az egész albizottság csak alibinek kell a kormánynak. Ezért felsorolta, hogy – a legfőbb ügyésztől a számvevőszék elnökén át a jegybank elnökéig – kiket javasol meghívni a bizottság elé.

Szűcs Lajos ehhez annyit tett hozzá, hogy ebben az ügyben a legfőbb ügyészt már interpellálták és válaszolt is a feltett kérdésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.