Derby-kenguru született a Szegedi Vadasparkban

Az erszényből ki-kikandikáló jövevényt a látogatók is megláthatják.

2015. 05. 14. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törpekengurunak is nevezett erszényeseket nemzetközi törzskönyvi program keretében nevelik a Tisza-parti állatkertben. A gondozók már hetekkel ezelőtt felfigyeltek az egyik nőstény erszényének teltségére, de a kengurucsapat bővülésében csak akkor lehettek biztosak, amikor a kölyök is előmerészkedett.

A Derby-kenguru a legkisebb kengurufélék egyike, a 12-15 évig élő faj nőstényei 6-10, a hímek 4-6 kilogrammosra nőnek meg.

A faj nőstényeinek vemhességi ideje 25-28 nap. Az anyaállat a nagyon fejletlenül világra hozott kicsinyét 8-9 hónapig hordja erszényében. A kölyök születése után rögtön felmászik az erszénybe, ahol szorosan rátapad anyja emlőjére. Az emlő ezt követően gombszerűen megdagad, és mint egy patentkapocs tartja az újszülöttet.
A kizárólag növényevő faj hajdan elterjedt volt Dél- és Délnyugat-Ausztráliában, ma már kisebb területeken él, főleg a kontinens déli partjának szigetein és a nyugati rész nemzeti parkjaiban.

Kifejezetten társas állat, akár ötvenfős csapatokba is összeállhatnak. Elsősorban az élőhelyek pusztulása, valamint a behurcolt ragadozók veszélyeztetik, egyes helyeken a farmerek kártevőnek tekintik, és vadásznak is rájuk. A tudomány is felfedezte a fajt, a legkedveltebb erszényes modell a genetikai és az élettani kutatásokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.