Egészségügyi egyeztető értekezlet

Érdekegyeztető értekezletet hívott össze Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár keddre.

Majláth Ronald
2015. 05. 04. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi érdekegyeztetés előzménye: az elmúlt hónapokban számos jelzést kapott az államtitkárság arról, hogy az egészségügyiek tarthatatlannak látják jelenlegi helyzetüket. Február elején az RTL Klub riportot készített a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházról, ahol két ápolónő névvel és arccal nyilatkozott arról, hogy nem fizetik ki a túlóráikat, csak az alapbérüket. Ugyan az államtitkárság arról tájékoztatta lapunkat, hogy tavaly több mint 3,9 milliárd forintot fizettek ki rendkívüli munkavégzésért, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere két héttel ezelőtt az ATV-nek elismerte, tartoznak a túlórapénzekkel. A felszólaló ápolónő azóta akciót indított, így az elmúlt hetekben több kórházban fekete ruhában és fekete szalaggal demonstráltak az ápolók.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusi nagygyűlésén az ápolók átadták Zombor Gábor államtitkárnak követeléseiket; többek között azt kérték, hogy ötvenezer forinttal emeljék a szakdolgozói alapilletményt 2015-ben. Az államtitkár minden igényt jogosnak tartott, ezekről azonban csak a kormányzat dönthet.

Lapunk információi szerint a keddi érdekegyeztető értekezletre mindhárom érintett kamara meghívást kapott, de képviseltetik magukat a szakszervezetek és a civil szervezetek is. Meg nem erősített forrásokból úgy értesültünk, ez nem befolyásolja az egészségügyiek május 12-re tervezett országos demonstrációját, amire az ország minden részéről legalább ötezer egészségügyi szakdolgozót várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.