Fideszes a Lombard mellett

A Fidesz Csongrád megyei 1. számú választókerületi elnökének ügyvédi irodája képviseli a Lombard Lízing Zrt.-t egy autóhiteles perben – értesült lapunk.

Horváth Csaba László
2015. 05. 05. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bohács Zsoltnak, a Fidesz 2010 és 2014 közti országgyűlési és önkormányzati képviselőjének ügyvédi irodája látja el a Lombard Lízing Zrt. képviseletét egy devizahiteles adóssal szembeni perben – tudta meg a Magyar Nemzet. A bíróságon a szegedi székhelyű pénzintézet azt szeretné elérni, hogy az adós ne minősüljön fogyasztónak, s így vele szemben a Lombardot ne terhelje az elszámolási kötelezettség. A pénzintézet álláspontja ugyanis, hogy bár az adós magánszemélyként vette fel a hitelt személygépkocsija megvásárlásához, munkaköréből fakadóan nem állapítható meg, hogy nem üzletkötői munkájához használta. Ezért szerintük ez az adós nem tekinthető fogyasztónak, azaz nem is jár neki vissza pénz.

A Lombard ügyfele értetlenül áll az eljárás előtt. Kérdésünkre elmondta, több mint nyolc éven át fizette hitelét, és a felvett 3,5 millió forint kölcsön után már több mint ötmilliót visszafizetett, de további 2,5 milliót követelnek tőle. Hangsúlyozta, magánszemélyként vette fel a kölcsönt, az autót pedig hétköznapi használatra vette, bár munkába is azzal járt. Ez utóbbit – az adós állítása szerint – kifogásolta is a Lombard, mondván, nem magánhasználatra, hanem közvetve pénzkeresésre, tehát kereskedelmi céllal használta az autót. A hitelszerződés megkötésekor azonban senki nem hívta fel a figyelmét arra, hogy mire használhatja a gépkocsit. Hozzátette: munkája során vállalati autót használt, így a Lombard érvelése nem is lehet helytálló.

Az ügy pikantériája, hogy a hitelszerződések fogyasztói minősítéséről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is egyértelműen állást foglalt korábban az adósok mellett. Kiderült ugyanis, hogy a pénzintézet azokat az ügyfeleit, akik kishaszongépjárművet vagy platós terepjárót vásároltak hitelre, nem tekinti fogyasztónak, vagyis nem is akar elszámolni velük. Érvelésük szerint ugyanis a gépjárművek jellegéből fakadóan nem fogyasztási célt szolgálnak.

Az eset után Rogán Antal teljes körű vizsgálat megindítására kérte a jegybankot, s közölte, hogy a jogszabály egyértelmű: a Lombard Lízingnek és minden más cégnek is el kell számolnia minden olyan autóhitelessel, aki magánszemélyként vette fel a hitelét. Hozzátette, „ebben nincs mérlegelési lehetőség”. Az MNB közleményben hangsúlyozta, hogy az elszámolással érintett fogyasztói kölcsönszerződés fogyasztói jellege utólag nem vizsgálható felül. Azaz a Lombard nem teheti meg, hogy utólag változtasson adósai minősítésén.

Megkerestük Bohács Zsoltot, akinek az ügyvédi irodája képviseli az ügyben a Lombardot. Kérdésünkre az előző ciklus fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselője azt állította, már nem foglalkozik aktív politizálással. Mint mondta, semmilyen szinten nem érintett a politikában. Ehhez képest a szegedi Fidesz elnökétől megtudtuk, hogy jelenleg is Bohács a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke Csongrád megyében.

Bohács a pert nem kommentálta, viszont általánosságban elmondta, a bíróság feladata megállapítani, hogy egy adós fogyasztónak minősül-e, vagy sem. Kiemelte, ezért vannak a független bíróságok, azok döntései az iránymutatók mindenki számára. A 2002 óta fideszes politikus tehát nem osztja pártja meglehetősen határozott álláspontját. Az ügyben kerestük a Fidesz-frakció sajtóosztályát, ám lapzártánkig nem tudtuk elérni őket.

Az adós jogi képviselője egyébként a jegybankhoz fordult panasszal, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) is megkereste. Kérdéseinkkel kerestük az MNB-t és a NAIH-ot is, hogy vizsgálják-e az adós bejelentését, illetve mi várható ügyében, ám tegnap nem kaptunk válaszokat.
Bihari Krisztina lapunknak azt mondta, amíg nem szabályozzák jogszabályban az elszámolás folyamatát és a fogyasztók minősítését, addig a pénzintézetek meg fognak próbálni kibújni az elszámolás alól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.