Itt vannak a magyarérettségi-tételek és a megoldókulcs

Grendel Lajos, Bodor Ádám, Seneca – ezek a nevek kattognak a középszinten magyarból érettségizők fejében.

2015. 05. 04. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grendel Lajos A modern magyar irodalom története című irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a középszinten magyar irodalomból érettségizők szövegértési feladatként – írja az Eduline.hu. A középszintű írásbelin a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatra 60 perc, míg a szövegalkotásira 180 perc áll rendelkezésre. A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. Idén a diákoknak egy Seneca-idézet alapján kell érvelniük az időhöz való viszonyról, vagy Bodor Ádám Állatkert című novelláját kell elemezniük, illetve választhatták az összehasonlító elemzést is, amelyben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című versét kellett összevetniük – tudta meg az Eudline.hu.

Nem volt egyszerű a szöveg, amit a diákok szövegértési feladatként kaptak a magyarérettségin, volt kérdés, ami nem egyértelmű, ezeken felül azonban meg lehetett oldani a feladatokat – mondta az Eduline-nak egy magyartanár. A kommentelő diákok a bonyolult kérdéseken túl az idő szűkére is panaszkodtak. Mint arról az Eduline beszámolt: a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta még nem szerepeltek a középszintű magyarérettségi írásbelijén, azok a szerzők, akiket most kaptak a diákok a második, szövegalkotási részben. A portál itt közli az első, és itt pedig az érettségi második részének nem hivatalos, szaktanár által írt megoldását.

Több mint 79 ezer végzős középiskolás érettségizik idén – közölte Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában. Rajtuk kívül még több mint 30 ezer fiatal tesz legalább egy vizsgatárgyból valamilyen fajta érettségit – mondta Sipos Imre. Szólt arról is, hogy hétfőn délben fejeződik be a magyar nyelv és irodalom tárgy vizsgája. Az Oktatási Hivatal délután adja majd ki a megoldókulcsot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.