Lehet, hogy lesz egy nagy szakszervezeti összefogás

A rendszerváltás miatti nagy csalódást az okozza, hogy a bérből és fizetésből élők hiába megkerülhetetlen tényezői a társadalomnak.

2015. 05. 29. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekképviselet vezetője ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: a rendszerváltás miatti nagy csalódást az okozza, hogy a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők hiába megkerülhetetlen tényezői a társadalomnak, illetve a gazdaságnak, nem tudnak ezzel a súllyal részt venni a politikai döntések meghozatalában.

Az elnök szerint a kiutat az jelentheti, ha a szakszervezetek a munkavállalók érdekében félreteszik nézetkülönbségeiket, szorosabbra vonják együttműködésüket, illetve egységesen lépnek fel, és jelenítik meg a munkavállalói igényeket.

Palkovics Imre a 25 évet értékelve egyebek mellett kitért arra is, hogy a szakszervezetek megosztottak voltak, „bedőltek a politikai szirénhangoknak”.

Ma már látjuk, egyik politikai erő sem törekedett arra, hogy megadja a munkavállalók közösségének azt a lehetőséget, hogy érdemben befolyásolhassák a gazdasági és politikai döntéseket – fogalmazott.

A Munkástanácsok elnöke szerint Magyarországon olyan gazdasági befolyás érvényesül, amelynek érdekei nem esnek egybe a magyar társadalom többségét jelentő munkavállalók érdekeivel.

Egy olyan politikai erő jelentkezett az utóbbi időben, a jelenlegi kormánykoalíció, amely az ilyen típusú nemzetközi érdekeltséget megpróbálja megállítani – fogalmazott.

A jelenlegi érdek-képviseleti törekvésekről szólva Palkovics Imre elmondta: fontosnak tartják a munka törvénykönyve, illetve a munkavállalókat érintő más jogszabályok megváltoztatását. Kifejtette, folynak tárgyalások a munka törvénykönyvéről, a sztrájktörvényről és a korkedvezményes nyugdíjról. A szakszervezetek nem adhatják a nevüket egy újabb olyan megállapodáshoz, amelyben csak részben jelennek meg a törekvéseik – mondta, s reményét fejezte ki, hogy ebben egységes álláspontra tudtak jutni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.