Miénk az unió egyik leggyorsabb igazságszolgáltatása

Darák Péter szerint uniós összehasonlításban az eljárások időtartamát tekintve jól állnak a magyar bíróságok.

2015. 05. 12. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darák Péter a Kúria tavalyi teljesítményéről szólva ismertette: 7700 ügy érkezett a legfelső bírói fórumhoz, és a 80 kúriai bíró 7900 ügyet fejezett be, túlnyomórészt egy éven belül, jelentős részben fél évnél is rövidebb idő alatt. Ezek között voltak olyan nagy jelentőségű ügyek is, mint például a devizaperek, illetve a devizahiteles szerződések tisztességtelenségével kapcsolatos jogegységi döntés.

A tavaly hatályba lépett új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban a Kúria elnöke elmondta: a kódex példamutató módon foglalja össze a bírói gyakorlatot és nagy mozgásteret ad az állampolgároknak, jogi képviselőiknek a sokszínű megoldások kialakításában, éppen ezért időnként nem egyszerű feladat megvonni a jogszerűség határait.

Darák Péter a Kúria tavalyi évéről szóló beszámolóját hétfőn, fél évszázad után először a legfelső bírói fórum eredeti székhelyén, a Parlamenttel szemben lévő Kossuth téri épületben mutatta be, amely jelenleg a Néprajzi Múzeumnak ad otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.