Áder: Ez a hősi halottak előtti tiszteletadás napja

Szembesíteni kell a gyermekeket is a tragédiával, hogy megbecsüljék az életet.

2015. 06. 04. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő kiemelte: a nemzeti összetartozás napja nemcsak a közös haza szeretetét jelenti, nemcsak azt, hogy ápoljuk a kulturális hagyományainkat, közös a nyelvünk, hanem azt is jelenti, hogy a történelmi hagyományainkat is ápoljuk, és „megadjuk a tiszteletet mi, kései utódok a hősi halottainknak”.

A doberdói fennsíkon százezer magyar esett el, embertelen körülmények között kellett itt helytállniuk a magyaroknak – emlékeztetett. Felidézte: 11-12 csata kellett ahhoz, hogy ezt a magaslatot az olaszok elfoglalják.

Áder János hangsúlyozta: az első világháborúnak több százezer halottja volt, több százezer fiút, családapát, szerető férjet hiába várt vissza a családja. Érdemes azokra is gondolni, akik ugyan visszatértek a családjukhoz, de valamilyen harci sebesülés miatt rokkantan, megnyomorítva, „élő roncsként kellett folytatniuk az életüket, amelyet egy értelmetlen háború derékba tört” – magyarázta.

A köztársasági elnök szerint a megemlékezés mellett meg kell köszönni az olaszoknak, hogy méltó módon megadják a tiszteletet a magyar hősöknek, évről évre megemlékeznek a magyar katonák hősiességéről is. Az itt 1916-ban elhelyezett emlékmű olasz felirata egyszerre állít emléket „az egymás elleni harcban elesett és a halálban testvérekké vált olasz és magyar katonáknak” – mondta. Hozzátette: ez sokat elárul az e korra jellemző hősiességről, bajtársiasságról, bátorságról és az ellenfél tiszteletéről.

Áder János arról is beszélt: nagy szerencse, hogy ma már a magyarok és az olaszok arról elmélkednek, hogy a közös Európában, az Európai Unió keretein belül milyen jövőt képzelnek el. Ilyen értelemben „mi egy szerencsés nemzedék tagjai vagyunk” – fűzte hozzá.

Úgy vélte, az első világháborús emlékhelyre el kell hozni a gyermekeket, hogy figyelmeztessék őket arra, hogy a békéért a következő generációknak is meg kell küzdeniük. Ha szembesülnek a veszteség mértékével akár olasz, akár magyar oldalon, akkor minden hétköznapi nehézség ellenére jobban megbecsülik azt az életet, „amelyet a Jóistentől kaptak” a 21. század elején – mondta.

Áder János közölte: látogatásának kettős célja van, részben megemlékezés a nemzeti összetartozás napján egy külső, nem magyarországi helyszínen, részben pedig a méltó tiszteletadás az első világháborús áldozatoknak.

Szlovéniában Áder Jánoshoz csatlakozott kollégája, Borut Pahor is, és együtt látogatták meg a kilátótornyot Cerjében. A két államfő ezt követően koszorút helyezett el a solkani katonai temetőben.
A későbbiekben a két elnök a Sabotin hegyre indul, ahol az erődítménymúzeumot tekintik meg.
Áder János útja folytatásaként pénteken Velencében a Mose-zsiliprendszert keresi fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.