Így írná át Lázár az állami vagyonról szóló törvény szövegét

Ezenkívül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is különleges monopóliuma lehet.

2015. 06. 02. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat szerint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter az egyes állami tulajdonú társasági részesedések feletti tulajdonosi jogok gyakorlójának kizárólag a miniszter által irányított, felügyelt költségvetési szervet vagy a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó szervet, vagy az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó, száz százalékban állami tulajdonban álló gazdasági társaságot jelölhet ki.

A döntési jogkör biztosításával a miniszter rendeletalkotási jogköre kizárólag a feladatköréhez, továbbá az irányítása, felügyelete alatt álló szervezetekhez tartozó, valamint egyedi kormánydöntés alapján ezen szervezetekhez rendelt állami tulajdonú társasági részesedésekre terjed ki – olvasható az indoklásban.

A miniszter a javaslat szerint felhatalmazhatja a kijelölni tervezett tulajdonosi joggyakorlót társasági részesedés állam nevében történő megszerzésére vagy gazdasági társaság alapítására is.

Lázár János benyújtotta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) államtudományi felsőoktatási intézménnyé történő átalakításáról szóló javaslatot is. A parlament honlapján olvasható javaslat azt is rögzíti, hogy ősztől más felsőoktatási intézmény nem indíthat közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen szakokat. Mint azt az indoklásban is kiemelték:

a módosítás célja továbbá annak rögzítése, hogy csak az NKE folytathat államtudományi és közigazgatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági, valamint nemzetközi és európai közszolgálati felsőoktatást.

Lázár János tavaly október 22-én jelentette be: a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan meghatározza, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Az államreform-bizottság felállításáról szóló kormányhatározat tavaly novemberben lépett hatályba. Ez rögzíti, hogy a kabinet egyetért az „állami humán tőke reformjával”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.