Maximális büntetést kapott Bajor áldoktora

Lecsapott a GVH a színészt is kezelő Vargha cégére, mert az valótlanul tett közzé gyógyhatásra vonatkozó állításokat. A kiérdemelt bírság 12 millió forint.

SzE
2015. 06. 26. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GVH megállapította, hogy a Bajor Imrét is kezelő áldoktor cége az elvárt tudományos bizonyítottság hiányában népszerűsítette a „Vargha Metodika” kezelést. Valótlanul állította, hogy az alkalmas különböző betegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására, ahogyan azt is, hogy eredménnyel használható öngyógyításra, öntisztításra, a sejtek anyagcseréjének és más életfolyamatainak optimalizálására. Szintén valótlanul terjesztették, hogy jó fáradékonyság, frontérzékenység kezelésére, általános prevencióra és a szervezet felerősítésére.

A Vargha Gyógymód-Metodika 2013 januárjától 2014 júliusáig folytatott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot: ekkor tette közzé televíziós műsorokban, sajtóhirdetésekben, szórólapokon és saját honlapján azokat a tájékoztatásokat és hirdetéseket, amelyek több szempontból is jogsértők voltak.

A hatóság a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott, súlyosító körülményként értékelte többek között azt, hogy a jogsértéssel érintett termékek bizalmi termékek voltak, azokkal a sérülékeny fogyasztókat célozták. Ez azért különösen nagy probléma, mert utóbbiak súlyos betegségük, illetve a „hagyományos” kezelések, gyógymódok esetleges eredménytelensége miatt különösen érzékenyen reagálnak a gyógyulást, jobbulást ígérő kommunikációra. A GVH figyelembe vette azt is, hogy a reklámok a fogyasztók széles körét érték el.

Azt enyhítő körülményként értékelték, hogy a cég pénzvisszatérítési garanciát alkalmazott, a hatósággal a vizsgálat során együttműködött, ténylegesen és igazoltan módosította kereskedelmi gyakorlatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.