Most ér véget a mellébeszélés a klímaváltozásról

Tízszer tíz kilométeres rács került Magyarország térképére.

2015. 06. 03. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak tartják mindinkább parttalannak a siránkozást a globális felmelegedés, illetve a klímaváltozékonyság (vagy klímaváltozás, kinek hogy tetszik) vélt vagy valós hatásai miatt, de kevés lokális mérési eredmény és ebből következő konkrét intézkedési javaslat születik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (illetve a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ) ezért élére állt a kérdésnek: Magyarországot tízszer tíz kilométeres méretben felrácsozzák, és az így nyert 100 négyzetkilométeres területre megpróbálnak éghajlat-specifikus adatokat előállítani a korábbi és a jelenlegi számokból, valamint a prognózisokból. Természetesen nem hasraütés-szerűen teszik mindezt – és nem is csak viccből –, hanem részben a már formálódó Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (Natér) adatbázisára, részben a Kritér fantázianevű projekt során előállítandó új adatbázisokra alapozva. A Kritér – egyszer rögzítsük ezt is – maga a klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra.

– Már nemcsak a klímaváltozás kutatását segíti az új adatbázis, hanem igyekszik egyfajta döntéshozatali alap is lenni – hangsúlyozza Labancz Krisztina, a meteorológiai szolgálat éghajlati és levegőkörnyezeti főosztályvezetője. A szükségletet tekintve mindenképpen van alapja a kezdeményezésnek, hiszen a földi légkör megóvása érdekében rendszerszintű információk kellenek annak megismerésére, miképp marad értelme 50 év múlva is például egy osztályterem óraszüneti kiszellőztetésének.

A projektet társfinanszírozó Európai Gazdasági Térség Alap – illetve jórészt a Norvég Alap – szerepvállalásáról a szolgálatnál tartott hétfői projektbemutatón megjelent a budapesti norvég nagykövet, Tove Skarstein is.

– Hogy hasonló programokat támogatunk számos térségbeli országban, annak az az oka, hogy a várható negatív események hatásai közösek: Norvégiában az óceánpart mentén gyakoribbak lesznek a földcsuszamlások, ami falvak százait hetekre elzárja a külvilágtól, és számos közúti kárunk is keletkezik, nem beszélve a lavinákról – sorolja a diplomata, akivel egyetértésben a magyar szakemberek is amondóak: a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak a klímaváltozás közepette.

9 GIS munkaállomás + 9 GIS monitor, notebook, adatbázis és térképszerver, 4 szünetmentes táp (APC BACK UPS), háttértároló (backup storage), switchek, switchUPS, hálózati adattár (NAS, network attached storage), 44 inches lapolvasó (scanner).

A rendszer kiépítése és beüzemelése megtörtént. A tesztelés a projekt teljes időtartama alatt folytatódik.

A következő szoftverek beszerzése megtörtént, installációjuk befejeződött: Windows 2012 Server (MS licenc), backup szoftver (\'BrightstoreArcSERVE\'), MsSQLServer (MS licenc), térinformatikai (GIS) szoftver, a Natér webes felületet és a háttéradatbázis kialakítását végző alvállalkozó a fejlesztést 2015 második felében fejezi be.

Az év végéig tartó projekt során vizsgálják az adott területekre eső, a hőhullámok által okozott többlethalálozást, az extrém időjárás hatását a közúti balesetekre, valamint a klimatikus viszonyok hatását a turizmusra. Az indikátorokat a jelenre és a múltra vonatkozóan a mérési adatok alapján, a jövőre vonatkozóan a regionális klímamodell-számítások alapján határozzák majd meg. Az ezekre épülő objektív hatásvizsgálatok eredményei jelölik ki a felkészülés legfontosabb területeit, irányait – már a döntéshozók számára is.

A Natér rendszerét a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet fogja működtetni, erre 2013-ban nyert pályázati pénzt, törvényi hátterét pedig az Országgyűlés 2014-ben teremtette meg. A Natért Kajner Péter, a geofizikai intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központjának munkatársa úgy jellemezte, mint egy fiókos szekrényt, amit majd a keletkező adatok fognak szépen megtölteni, a döntéshozók pedig ezekhez az adatokhoz a megfelelő rendszerezettséggel tudnak majd hozzáférni – de nemcsak ők, hiszen hazánk leendő beruházóinak, valamint a tudományos élet szereplőinek és adott esetben a lakosságnak is igen hasznos lehet tudni, mire számítson „éghajlatügyben” hosszabb távon minálunk.

A projekt ez év végéig tart, 196 ezer eurót emészt fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.