Sokkolók után bilincsek a Házban

Újabb kényszerítő eszközöket szerez be az Országgyűlés Hivatala.

2015. 06. 11. 6:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint összesen húsz darab ASP Training Restraints Chain típusú bilincset vesz az Országgyűlés Hivatala nyomógombos kivitelben, darabonként 27 305 forintért „az állomány kiképzésére”.

Arra a felvetésünkre, hogy ez a típusú bilincs kulcsos kivitelben egyes külföldi internetes áruházakban már 46-47 dollárért, vagyis kevesebb mint 13 ezer forintért megvásárolható, azt válaszolták: „Kényszerítő és rendészeti kiképző eszközöket az Országgyűlési Őrség csak a hatályos szabályoknak megfelelő, nemzetbiztonságilag átvilágított beszállítótól rendelhet, internetes áruházakból nem.”

A jelentős árkülönbözetet azzal magyarázták, hogy az árba bele kell számítani a szállítást, az ügyintézést, a vámot és az áfát is. Kopácsi László, a Milipol Zrt. projektvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a nyomógombos gyakorlóbilincs egyedi, a cégük által gyártott, csak Magyarországon forgalmazott termék, így a kulcsos változattal való összevetése félrevezető.

A 349 fős házőrség 2013 januárjában alakult Kövér László kezdeményezésére, költségvetése évi 2,3 milliárd forint körül mozog. Feladata többek között a házelnök, az Országház és a Képviselői Irodaház védelme. Mint arról korábban beszámoltunk, 3,5 millió forintért gázsprayeket vásároltak a házőrségnek a Milipol Zrt.-től, illetve – mint azt a Blikk hírül adta – sokkolókat is. A Milipol tulajdonosa a kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkező Székely Herbert, aki az alvilági leszámolás áldozatául esett Fenyő János munkatársa volt.

A Milipolt az MSZP–SZDSZ-kormányok idején még Combat Kft.-nek hívták, és rendre tarolt az állami beszerzéseken. A céget ezért MSZP közelinek tartották. A kormányváltás után Hende Csaba honvédelmi miniszter a korrupcióval összefüggésben beszélt az egyik általuk elnyert tenderről. Röviddel ezután nevet változtattak, és Milipolként hasonló sikerrel indulnak a sokszor zárt vagy meghívásos állami tendereken, mint 2010 előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.